Utjecaj MMF-a

Cijena nafte nastavila rasti

Gospodarstvo / Flash | 22. 01. 2014. u 10:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte su nastavile su rasti, nakon što su investitori pozdravili odluku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da podigne prognozu globalnog gospodarskog rasta.

To bi, kako očekuju analitičari, trebali potaknuti tražnje nafte.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u veljači poskupio je na merkantilnoj burzi u New Yorku 38 centi na 95,35 dolara po barelu, dok je ista količina sjevernomorske nafte tipa "brent" na tržištu u Londonu koštala 107,06 dolara, odnosno 33 centa više nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenosi France press.

MMF je podigao prognozu ovogodišnjeg svjetskog gospodarskog rasta na 3,7 posto, nakon rasta od tri posto iz 2013, upozoravajući, međutim, da je jačanje svjetske ekonomije još slabo i neujednačeno. Fond je poručio da globalni ekonomski rast jača zahvaljujući tome što se zemlje udaljavaju od politike štednje, a situacija na financijskim tržištima se popravlja.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) također je podigla prognozu globalne tražnje nafte, dodajući da je potrošnja tog energenta znatno povećana na kraju 2013, zahvaljujući oporavku razvijenih ekonomija, prije svega SAD.

Snažniji ekonomski rast znači veću tražnju nafte jer se očekuje veća gospodarska aktivnost, navodi analitičar singapurske tvrtke "Phillip Futures" Tan Či Tat, prenosi Radio Slobodna Europa.

Kopirati
Drag cursor here to close