napravjen rebalans

Četvrtina proračuna RS ide za otplatu dugova

Gospodarstvo / Flash | 21. 11. 2015. u 11:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlogom rebalansa proračuna RS-a za ovu godinu povećani su izdaci za otplatu dugova tog bh. entiteta za 6,9 posto ili 33 milijuna i iznose čak 510 milijuna KM.

To znači da četvrtina proračuna RS ide za otplatu dugova.

Predloženim rebalansom ovogodišnjeg proračuna, koji će biti razmatran na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS 2. prosinca, po hitnom postupku, planirana su sredstva u iznosu od 12 milijuna KM s ciljem realizacije Odluke o dugoročnom zaduživanju RS u ukupnom iznosu od 12,7 milijuna KM za refinanciranje duga Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Rebalansom su povećani rashodi za osobna primanja i iznose 704,5 milijuna KM (od toga su rashodi za bruto plaće 689,8 milijuna KM a rashodi za bruto naknade troškova i ostalih osobnih primanja zaposlenih 14,7 milijuna KM), što predstavlja uvećanje od 2,8 milijuna KM ili 0,4 posto.

Iz entitetskog proračuna više sredstava ide na financiranje po osnovu korištenja roba i usluga, pa je rebalansom predviđeno 98,7 milijuna KM, što predstavlja uvećanje od 10,9 milijuna KM, odnosno 12,4 posto u odnosu proračun za 2015.

U okviru ove grupe rashoda planirana su dodatna sredstva za rashode po osnovu posebnog doprinosa za solidarnost na teret poslodavca u iznosu od 4,1 milijuna KM, što je posljedica primjene Zakona o izmjenama Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, kojom se produžava vrijeme važenja navedenog zakona do 31. prosinca 2015. godine.

Također, osiguranja su i dodatna sredstva za rashode po sudskim rješenjima u iznosu od 3,7 milijuna KM, od čega se najveći dio odnosi na stvorene obaveze iz radnog odnosa, stoji u Vladinom obrazloženju predloženog rebalansa entitetskog proračuna.

Doznake na ime socijalne zaštite su proračunom planirane u iznosu od 243 milijuna KM, dok rebalansom proračuna iznose 231,8 milijuna KM, što predstavlja umanjenje od 11,2 milijuna KM, odnosno 4,6 posto.

Izdaci za nefinancijsku imovinu proračunom su planirani u iznosu od 16,3 milijuna KM, dok rebalansom proračuna iznose 27,3 milijuna KM, što predstavlja uvećanje od 11 milijuna KM ili 67,9 posto.

Planirano uvećanje, između ostalog, ide i za nabavku specijalne opreme Ministarstvu unutarnjih poslova u iznosu od 2,5 milijuna KM.

U okviru ove grupe rashoda, osiguranja su i sredstva u iznosu od 2,1 milijuna KM za opremanje poslovnog prostora objekta Vlade RS za potrebe smještaja predstavnika RS u institucijama BiH u Istočnom Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close