Revizija

Češlja se devet banaka u BiH

Gospodarstvo / Flash | 25. 07. 2016. u 06:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tijeku je eksterna revizija devet banaka u BiH, predviđeno je da se ove godine provede redovna provjera kreditnog portfolija pet banaka koje posluju na teritoriji Federacije BiH i četiri na teritoriji Republike Srpske, potvrdio je za Dnevni avaz direktor Agencije za bankarstvo FBiH Zlatko Barš.

Kako tvrdi Avaz, eksterna revizija banaka jedan je od uvjeta da bi BiH dobila novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a ovaj uvjet postavljen je pred BiH zbog krize u bankarskom sektoru RS i zbog nedavnog gašenja dvije banke u ovom bh. entitetu.

Barš smatra kako ova revizija nije uzrokovana gašenjem dvije banke u RS, već da se ovom revizijom, jednostavno, prate svjetski trendovi.

''Poslije ekonomske krize pojavio se trend da eksterni revizori uđu u banke i sveobuhvatnije pregledaju portfolio banaka, te da procijene postojeće rizike u poslovanju banaka'', pojasnio je Barš.

Dodao je kako je određeni broj banaka u BiH još prije dvije godine prošao eksternu reviziju.

''Ovim revizijama imat ćemo uvid u pravo stanje, ali prema dosadašnjim rezultatima obavljenih revizija, nije bilo ustanovljeno nekih većih odstupanja koja bi bila uzrok zabrinutosti'', naglasio je Barš te dodao kako je ova revizija svakako bila tema razgovora s MMF-om.

''Znamo da još nije zaključen novi aranžman sa MMF-om. Ali, bez obzira na to, mi smo odlučili krenuti u ovaj proces jer je to i za nas dobar alat'', zaključio je Barš.

U RS-u ove godine ugašene su Bobar banka i Banka Srpske. Propast ove dvije banke koštala je građane RS oko pola milijarde KM. Stručnjaci upozoravaju da likvidacija banaka u RS može imati velike posljedice i po FBiH, jer oko 70 posto sredstava za osiguranje depozita dolazi iz banaka FBiH, navodi Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close