Udaljavanje od eurozone

Čelnici poručili: Vrata Grčkoj i dalje su otvorena za pregovore

Vijesti / Svijet | 06. 07. 2015. u 20:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za kreditni rejting Fitch priopćila je u ponedjeljak da je grčko glasovanje "protiv" na nedjeljnom referendumu o mjerama štednje "dramatično povećalo" rizik od izlaska te zemlje iz eurozone.

Fitch je priopćio da je sporazum između Grčke i kreditora još moguć ali da je ostalo malo vremena. Agencija navodi da ostavka ministra financija Yanisa Varoufakisa pokazuje želju grčke vlade da ponovno započne razgovore s kreditorima.

Agencija je priopćila da bi kreditori mogli dati snažnija obvezivanja na ublažavanje golemog grčkog duga ali kako je malo vjerojatno da će pružiti ustupke u mjerama štednje. Osim toga, Fitch je priopćio da bi Europska centralna banka mogla pronaći put da pruži obogaljenim grčkim bankama dodatnu likvidnost dok se pregovori nastavljaju.

Merkel traži nove prijedloge od Tsiprasa

Čelnici Njemačke i Francuske izjavili su u ponedjeljak da poštuju grčko glasovanje protiv odredbi međunarodnog programa pomoći i dodali da vrata ostaju otvorena za pregovore s grčkom vladom kako bi se pronašao put da se ta zemlja zadrži u 19-članoj eurozoni.

Njemačka kancelarka Angela Merkel naglasila je značaj grčkog prihvaćanja "odgovornosti" za reformu ekonomije, dok je francuski predsjednik Francois Hollande izjavio kako je bitno da Europa pokaže "solidarnost" s Grčkom. Dvoje čelnika upravlja najvećim ekonomijama eurozone, prenosi AP.

Dvoje čelnika sastalo se u ponedjeljak u Parizu. Njihove kratke izjave podesile su ton za izvanredni sastanak 19 nacionalnih čelnika eurozone.

Oboje su naglasili urgentnost donošenja odluke o rješenju grčke financijske krize, dok je Merkel zahtijevala prijedloge od grčkog premijera već ovoga tjedna.

Grabar-Kitarović: Grčka je primjer kako treba izbjegavati populističke mjere

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u ponedjeljak kako se nada da su Grci, koji su na referendumu odbacili uvjete za nastavak međunarodne financijske pomoći, svjesni rizika te odluke i istaknula da grčki primjer pokazuje kako treba izbjegavati populističke mjere u Hrvatskoj.

"Hrvatska u potpunosti poštuje volju grčkih građana izraženu na nedjeljnom referendumu, u nadi kako su njezini građani posve svjesni svih izazova i rizika koje ona povlači", rekla je Grabar-Kitarović u priopćenju.

"Razvoj događaja u Grčkoj mora nam poslužiti kao pouka kako trebamo osvješćivati i osnaživati odgovornost u društvu, kako na osobnoj tako i na institucionalnoj razini s ciljem izbjegavanja svih populističkih mjera koje bi Hrvatskoj umanjile prilike za stabilnu gospodarsku budućnost i bolji život naših građana", dodala je.

Predsjednica smatra da nadu ipak donose poruke o volji i spremnosti za iznalaženje rješenja koje bi bilo u zajedničkom interesu svih uključenih čimbenika.

"Držim kako i ovaj izazov pred Europskom unijom treba mudro iskoristiti za jačanje učinkovitog funkcioniranja zajednice naših država, osiguravajući jednak tretman prema svim državama članicama EU", istaknula je Grabar-Kitarović.

Cerar: Uvjet za solidarnost s Grčkom iskrenost i konstruktivnost u pregovorima

Slovenski premijer Miro Cerar istaknuo je u ponedjeljak, u prvim komentarima grčkog nedjeljnog referenduma, kako je potrebna solidarnost s Grčkom, ali uz uvjet njene konstruktivnosti i provođenja reformi.

"Slovenska vlada i dalje ostaje solidarna s grčkim stanovništvom kojemu pomaže u okviru svojih mogućnosti", navedeno je u priopćenju iz Cerarova ureda, u kojemu se podsjeća da je i Slovenija financijski pomagala Grčkoj u okviru mehanizama eurozone i EU-a, ali u "okviru postojećih pravila".

U vezi sutrašnjeg summita lidera eurozone na kojemu će sudjelovati, Cerar je naveo da očekuje nov prijedlog grčke vlade o rješenju situacije koji bi bio prihvatljiv za Grčku i druge zemlje Europske unije i koji se treba temeljiti na "uvjerljivom planu strukturnih reformi u Grčkoj".

"Samo tako grčko gospodarstvo može stati na održive temelje koji bi mogli osigurati bolju budućnost grčkog stanovništva te stabilnost cijele Europske unije", navodi Cerar.

Kopirati
Drag cursor here to close