Elektroprivreda se pravda

Čeka se kredit: Vjetroelektrana u Podveležju bit će gotova do kraja 2016.

Gospodarstvo / Flash | 07. 01. 2015. u 08:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgradnja i puštanje u pogon Vjetroelektrane Podveležje planirano je za kraj 2016. godine, rečeno je Agenciji Fena u JP Elektroprivreda BiH.

Navedeno je kako je procijenjena vrijednost izgradnje vjetroelektrane na platou Podveležje 140 milijuna KM te da je zaključenim Ugovorom o koncesiji između Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i JP Elektroprivreda BiH preuzela obvezu implementacije Projekta izgradnje VE Podveležje.

Ugovorom je, navodi Elektroprivreda, ostavljena mogućnost izmjene uvjeta iz ugovora, uz suglasnost ugovornih strana.

JP Elektroprivreda BiH je aplicirala kod Njemačke razvojne banke, financijske institucije putem koje Vlada Njemačke odobrava sredstva za financiranje projekata proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora pod povoljnim uvjetima.

Nakon izvršene procjenjivačke misije predstavnika njemačke banke, Projekt izgradnje VE Podveležja dobio je pozitivnu ocjenu i aplikacija za kreditna sredstva je uzeta u razmatranje.

S druge strane, Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, Vlade Njemačke, odobrilo je financiranje tog projekta.

Elektroprivreda navodi kako je Sporazum o kreditiranju i financiranju projekta (Loan and Finance Argeement) između KfW banke, Ministarstva financija i trezora Vijeća ministara BiH, Ministarstva financija Vlade Federacije BiH i JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo potpisan 16. prosinca 2013. Po dobivanju suglasnosti Parlamentarne skupštine, Predsjedništvo BiH je 26. ožujka 2014. godine donijelo Odluku o ratifikaciji kredita, koja je objavljena u Službenom glasniku BiH 8. svibnja 2014. godine.

''Objavljivanjem te odluke stekli su se uvjeti za nastavak aktivnosti na pripremi tenderske dokumentacije za izbor izvođača za izgradnju VE'', navodi se u priopćenju te dodaje kako je jedan od uvjeta iz Kreditnog sporazuma bio izbor konsultantske kuće koja će pružati usluge u fazama izrade tehničke i tenderske dokumentacije, kao i tijekom realizacije Projekta izgradnje, a taj proces je završen 14. travnja 2014.

''JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo je Ministarstvu gospodarstva HNŽ-a početkom prosinca 2014. godine uputila inicijativu za zaključivanje aneksa na osnovni Ugovor o koncesiji, kojim bi se krajnji rok za izgradnju VE Podveležje prolongirao do 31. prosinca 2016. godine'', navodi se te i dodaje kako je, pored već spomenute ''duge procedure odobravanja kreditnih sredstava i izbora konsultanta'', JP Elektroprivreda BiH provela tendersku proceduru i odabrala izvođače za izradu projektne dokumentacije, razine glavnog projekta, za internu mrežu puteva vjetroparka, za glavni projekat trafostanice na koju će biti uvezani vjetroagregati.

''Urađena je Studija transportnih mogućnosti na relaciji Luka Ploče - Podveležje, te su izvedeni geoistražni radovi na lokaciji buduće VE, a sve u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH. U tijeku je izrada Studije nultog stanja ptica i šišmiša na lokalitetu Podveležja'', navode iz Elektroprivrede BiH.

Iz Elektroprivrede BiH napominju da je u 2015. godini planiran izbor izvođača i početak izvođenja radova na izgradnji interne mreže puteva, trafostanice, te priključnog dalekovoda u dužini oko 2,3 kilometara.

U prvom kvartalu 2015. godine planirana je objava tendera za izbor isporučitelja vjetroagregata, čija je obveza izrada glavnog projekta VE, transport opreme, izgradnja temelja, montaža opreme i ispitivanje nakon izgradnje.

Završetak postupka izbora izvođača očekuje se u trećem kvartalu 2015. godine, rečeno je Agenciji Fena u JP Elektroprivrede BiH.

Podsjećamo, nedavno je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić zaprijetio povlačenjem suglasnosti za gradnju ovog vjetroparka.

"Ukoliko u seljećih šest mjeseci ne bude taj projekt pokrenut, mi ćemo ukinuti suglasnost Grada Mostara za koncesiju", poručio je Bešlić.

Kopirati
Drag cursor here to close