Polako ali sigurno

Čeka se kraj radova na 11 km autoceste kroz Hercegovinu

Gospodarstvo / Flash | 28. 08. 2014. u 11:12 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok šećemo svježe urađenim asfaltom, sjećamo se najava o završetku radova na poddionici autoceste na koridoru Vc Kravice – Zvirovići.

S obzirom da su izvođači češki OHL ŽS i Niskogradnja Laktaši, prema nekim procjenama, presporo ''ulazili u posao'', posebice Česi, ljudi su bili skeptični. Nažalost, to je za posljedicu imalo nastavak gužvi na Graničnom prijelazu Doljani ovoga ljeta, piše Večernji list.

Da je poddionica Zvirovići-Kravice bila završena, kada je najavljivano, te gužve bile manje. Ovako s magistrale M-17 potraga za graničnim prijelazom Bijača, kroz čapljinsku i ljubušku općinu, predstavlja svojevrsnu avanturu. Još ako se koristi GPS pa vas uređaj navede uskom seoskom cestom preko Stubice i Zvirića, onda je bolje satima čekati na Doljanima, nego putovati u nepoznato.

Sada 25 mjeseci poslije priloga u ‘Večernjaku’ o početku radova, više i nismo tako skeptični, oko završetka radova u dogledno vrijeme. Umjesto nekadašnje prošlosti, prostiru se dva crna asfaltna traka. Dvije mještanke koriste za šetnju budućom trasom koridora Vc, radnici podižu konstrukcije za vertikalnu signalizaciju… Samo naizgled nema žurbe.

Međutim, iz Službe prostornog uređenja i graditeljstva općine Čapljina, doznajemo da se ubrzano radi na pripremama za rekonstrukciju regionalne prometnice Mostar – Čitluk – Čapljina, od Zvirovića do Trebižata. Čim vodovod bude završen krenut će i bageri.

Na oba traka budućeg koridora položen je završni sloj asfalta, preostali su još neki sitniji radovi i zaštitna ograda. Okončano je i asfaltiranje priključne ceste prema Međugorju, odnosno Čitluku, nedostaje samo spoj s prometnicom koja vapi za rekonstrukcijom u oba smjera i prema Čitluku i prema Čapljini, piše Večernji list.

Izvjesno je da se s takvom prihvatnom cestom poddionica Kravice – Zvirovići, dionice Bijače – Počitelj, ne može pustiti u promet.

Žurnom raspletu koji izgleda slijedi, žitelji Čapljine i Trebižate neće baš radovati, jer to podrazumijeva življi promet kroz grad i naselja, i korak prema prebacivanju ceste na lijevu obalu Neretve, kada će se izgradnjom mosta u Počitelju cijeli prostor rasteretiti, a budući promet premjestiti na magistralu M – 17 i autocestu.

Ovako to izgleda; od Zvirovića prema Kravici nižu se most Studenčica dužine 590 metara, pa usjek dužine 230 metara, dalje je vijadukt ‘Pavlović’ dužine 385 metara, zatim se ulazi u tunel “Bijela Vlaka” dužine 485 metara s dvije tunelske cijevi.

Autocesta se nastavlja usjekom i nasipom dužine 330 metara, slijedi most Trebižat ispod vodopada Kravice, pa trasa u dužini od 530 metara do spoja s poddionicom koja je već puštena u promet. Kad se završi bit će to ukupno 11 kilometara autoceste kroz Hercegovinu, piše Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close