Konvoj pomoći

Caritas Mostar: Prirodne katastrofe zbližavaju ljude i potiču ljudsku solidarnost i pomoć

Vijesti / Svijet | 24. 07. 2014. u 07:56 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak 25. srpnja Caritas Mostar organizira konvoj pomoći za područje Posavine u Vrhbosanskoj nadbiskupiji te za stradalnike na području Banjalučke biskupije. Uz koordinaciju (nad)biskupijskih Caritasa i župnih ureda ova pomoć dostavit će se onima koji su pretrpjeli najteže posljedice.

Konvoj stiže u Orašje u 11 sati u skladište firme Automehanika kojim se trenutno služi Crveni Križ. Navedena područja posjetit će ravnatelj Caritasa Mostar dr. don Ante Komadina s djelatnicima koji koordiniraju aktivnostima vezanima za poplave. Drugi dio konvoja ide u smjeru Banja Luke gdje će pošiljka biti istovarena u skladištu Caritasa Banja Luka na Petrićevcu.

Biskupijski Caritas Mostar među prvima je reagirao u pomoći poplavljenima i već prvog dana nakon poplava stavio na raspolaganje sve svoje resurse koje je bilo moguće koristiti u tim danima. Istodobno se preko župnih ureda i medijskih ustanova Caritas obratio javnosti s apelom za pomoć ugroženima što je rezultiralo zavidnim rezultatima. U višednevnoj akciji prikupljanja, razvrstavanja i slanja pomoći ugroženom stanovništvu BiH prikupljen je i poslan 31 kamion pomoći. Uz to je iz naših župa izravno na poplavljena područja poslano više od 20 kamiona raznovrsne pomoći. Brojni su se pojedinci, ustanove i poduzeća priključili Caritasovoj akciji darujući i novčana sredstva. Iz ureda Caritasa Biskupske konferencije BiH dostavljeni su nam podaci o brojnim uplatama s područja cijele Hercegovine izravno na žiro račun Caritasa BK BiH.

Uz sve navedeno biskup Ratko Perić je odredio da se u nedjelju 8. lipnja u svim župama i crkvama hercegovačkih biskupija sva prikupljena milostinja namijeni za stradale u ovim poplavama.

Prilozima od milostinje iz hercegovačkih župa prikupljeno je ukupno 165.530,16 KM. Tome moramo pridodati i priloge pojedinaca, javnih ustanova i poduzeća s područja Hercegovine koja su predana Caritasu hercegovačkih biskupija u iznosu od 25.396,60 KM što dovodi do ukupnog prikupljenog iznosa od 190.926,76 KM.

Veći dio novca prikupljenog u akcijama Caritasa Mostar utrošen je za nabavku 100 kombiniranih štednjaka, 100 hladnjaka, 60 štednjaka na kruto gorivo, 100 kreveta, 80 ormara, 50 trpezarijskih stolova i 200 stolica. Uz to je ranije nabavljeno 100 građevinskih kolica, 100 lopata, 100 metli, 1000 rukavica, 1000 maski i 1000 vreća koji su poslani u različite krajeve BiH za pomoć u čišćenju.

Dokaz je ovo neizmjerne velikodušnosti i solidarnosti Hercegovaca s nastradalima. Ni ovaj put nije bilo važno tko pripada kojem narodu niti kojoj vjeri. Važno je bilo jedino pomoći onima koje je ova katastrofa zadesila, navode iz Caritasa.        

Dodaju kako se pomoć i zalaganje za poplavljene nastavlja i dalje. Od preostalog novca i onog koji će naknadno pristići nabavit će građevinski materijal i ostale potrepštine prema zahtjevima s terena. Sva materijalna dobra koja se prikupe u narednim mjesecima također će preko mreže Caritasa u BiH biti upućena onima kojima je takva vrsta pomoći potrebna.

Iz Caritasa se zahvaljuju svima koji su sudjelovali u Caritasovim akcijama, te ih potiču i dalje na djelotvornu ljubav prema ljudima u nevolji i pomoć najpotrebnijima.

Kopirati
Drag cursor here to close