Organska poljoprivreda

Čapljinska tvrtka organskim ribljim gnojivom osvaja bh. tržište

Gospodarstvo / Flash | 26. 09. 2016. u 18:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija ''Anturija'' iz Čapljine je uspješno poduzeće koje se bavi uvozom, proizvodnjom i distribucijom organskih gnojiva, biostimulatora i zaštitnih sredstava za poljoprivrednu proizvodnju. Ovlašteni su zastupnici i distributeri poznatih američkim kompanija.

Tea Šakota, voditeljica savjetodavne službe ove kompanije, za Akta.ba kaže da su svi njihovi proizvodi organskog porijekla te da su certificirani su od vodećih svjetskih certifikacijskih organizacija za organsku poljoprivredu.

Napominje da organska poljoprivreda na prvo mjesto stavlja kvalitetu tla jer se samo na kvalitetnom tlu bogatom organskom tvari mogu proizvesti visoko kvalitetni prinosi.

A jedan od načina za očuvanje plodnosti tla je korištenje prirodnih ili što je više moguće prirodnijih sastojaka.

''Današnja poljoprivredna tla su prezasićena, često zloupotrijebljena i prepuna su ostataka pesticida i umjetnih gnojiva. Narušene su količine organske tvari u tlu, nanijela se šteta prirodnim populacijama mikroorganizama, a sve je to rezultiralo smanjenjem plodnosti tla'', kaže Šakota.

Dodaje da su zbog toga organska gnojiva jako važna u današnjoj poljoprivrednoj proizvodnji, piše Akta.ba.

''Organska gnojiva sadrže hranjive elemente i organske tvari koje povećavaju sadržaj humusa u tlu. Redovitom gnojidbom organskim gnojivima popravlja se struktura i mikrobiološka aktivnost tla'', napominje ona.

Pitali smo također po čemu je ovo gnjojivo različito od stajskog koje se u BiH i prije, ali i sada koristi u BiH. Šakota kaže da je njihovo organsko riblje gnojivo MULTI BLOOM-ECO GREEN stopostotni organski proizvod.

''Prednost takve vrste organskog gnojiva je i to što potiče stvaranje šećera u biljci, plodovi su kvalitetniji, imaju bolju obojenost i okus. Hrana proizvedena na takav način je zdrava i sigurna za sve ljude'', navodi ona.

Napominje da se riblje gnojivo u potpunosti proizvodi od slatkovodne ribe soma i hidrolizom se pravi tekuće gnojivo.

Riba se uzgaja u visokokvalitetnim američkim ribnjacima u čistoj vodi. Kontrolirani uvjeti uzgoja omogućavaju da riba naraste velika, jaka i da bude bogata hranjivim tvarima. Multi Bloom je ekološki prihvatljivo gnojivo koje potiče rast biljke, povećava prinose i poboljšava otpornost biljke na različite štetočine i bolesti.

Navodi da su uzgajivači jako zadovoljni s njihovim proizvodima koji se koriste u svim granama poljoprivrede od voćarstva, ratarstva, povrtlarstva pa do uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja.

''Proizvođači, ali i potrošači postaju svjesni činjenice da je potrebno uvesti promijene u poljoprivrednoj proizvodnji. Zbog toga poljoprivredni proizvođači sve više se orijentiraju prema organskoj proizvodnji bilja. Samim porastom organske proizvodnje povećavaju se potrebe i interesi za organskim gnojivima, biostimulatorima i zaštitnim sredstvima'', kaže Šakota.

Kopirati
Drag cursor here to close