Širenje prema jugu

Čapljina se širi - za 1.700 stanovnika nova škola, dvorana, podzemne garaže...

Gospodarstvo / Flash | 27. 04. 2015. u 09:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije rata u nekoliko navrata proglašavana najuređenijim gradom, Čapljina će sudeći prema javnoj raspravi o izmjenama i dopunama regulacijskog plana ADA-BAD, u tom smjeru i nastaviti.

Naime, na javnoj raspravi prezentiran je projekt nove gradske četvrti od 486 stambenih jedinica – stanova za 1700 stanovnika.

Grad će se širiti prema jugu, a govoreći o Nacrtu plana nove gradske četvrti Irena Bakalar Bulum, pomoćnica načelnika za urbanizam i graditeljstvo je istaknula kako je regulacijski plan ADA-BAD rađen 1986. godine a usvojen 2002. godine, piše Večernji list.

''Imao je više izmjena i dopuna. S obzirom da je projekcija razvoja odgovarala potrebama vremena kada je rađen, da demografski rast nije onakav kakav se predviđao, zatim da se broj automobila jako povećao u odnosu na stanje iz osamdesetih godina od prošlog stoljeća, pristupili smo izmjenama i dopunama tog plana'', ističe Bakalar Bulum.

Prostor obuhvaćen izmjenama je dio prostora od 49 hektara koji je polovinom osamdesetih godina prošlog stoljeća bio obuhvaćen regulacijskim planom. Izmjenama i dopunama obuhvaćeno je 19,79 hektara.

''Prostor će imati stambenu, zatim stambeno-poslovnu, društvenu i javnu namjenu. Planirana je izgradnja osnovne škole, pa ugostiteljsko-turističkih objekata, zatim jedna gospodarska namjena, sve ''čiste'' djelatnosti, u obzir ne dolazi nikakva industrija, uslužne djelatnosti u prizemlju zgrada i slično'', kazala je uz ostalo Danijela Mandić, stručna suradnica tvrtke Eko Plan Mostar, koja je nositelj projekta.

''Dosta smo pozornosti posvetili hortikulturnom uređenju kako bismo nastavili prepoznatljivi profil ulica Čapljine sa širokim pješačkim koridorima, pa tri izdvojena tematska parka…Zgrade će imati maksimalno pet katova, a stepenasto će se povećavati od Neretve prema središtu'', dodala je Mandić za Večernji list.

Uglavnom, Čapljina nastavlja rast u svom prepoznatljivom arhitektonskom stilu bez nelegalne gradnje, a novina u projektiranom dijelu bit će dvije planirane podzemne garaže, kao i drugi zanimljivi sadržaji.

Uz ostalo, za sportaše zanimljivo je da će nova škola imati veliku sportsku dvoranu. Prema projekciji ukupna investicija ''teška'' je 11 milijuna KM, odnosno 171 KM po četvornom metru prostora. Za buduće stanare predviđeno je po 1,5 parkirno mjesto po stambenoj jedinici, itd.

Da bi plan postao operativan preostaje još da ga usvoji Općinsko vijeće Čapljine.

Kopirati
Drag cursor here to close