Spas za stanovništvo

Čapljina i Metković rade na rješenju izgradnje nasipa za obranu od poplava

Gospodarstvo / Flash | 19. 09. 2014. u 15:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poplave su nažalost u cijeloj regiji još uvijek vijest broj jedan. Svi se još uvijek sjećamo velike poplave prije četiri godine koja je pogodila i našu općinu.

Srećom ove godine problema nije bilo a da tako i ostane, pobrinula su se vodstva Čapljine i Metkovića.

U Metkoviću je naime održan sastanak na temu izgradnje obrambenog nasipa od poplava na području ovoga grada i općine Čapljina.

Cilj sastanka bio je informirati i eventualno pojasniti nedoumice koje imaju žitelji Gabela Polja, koje je i najugroženije kada je riječ o poplavama.

Sastanak, kojem su nazočili načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić i predstavnik Hrvatskih Voda-VGO Split Mirko Duhović organizirao je gradonačelnik Metkovića dr. Božo Petrov.

Ing.Tihomir Galić je nazočne upoznao s tehničkim karakteristikama navedenog nasipa dok je Mirko Duhović govorio o problemima koji su se pojavljivali tijekom izrade dokumentacije kao i radova na nasipu na području grada Metkovića .

Načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić je u svom izlaganju istaknuo podatak da je riječ o projektu o kojem se priča 40 godina, a sada se po prvi put nešto konkretno poduzelo.

Nažalost, kako se radi o međudržavnom projektu, općina Čapljina je zbog učinkovitosti realizacije ovog projekta poduzela niz aktivnosti kako bi država BiH svoje ingerencije spustila na razinu Općine.

Ta inicijativa je urodila plodom ali je nažalost potrošeno značajno vremensko razdoblje, što je i glavni razlog kašnjenja izgradnje nasipa na BiH strani. Naglasio je da je s Hrvatskim Vodama –VGO Split potpisan ugovor o financiranju i projektni zadatak.

Ono što slijedi je raspisivanje natječaja za izradu glavnog projekta, a ubrzo i iskolčavanja trase.

Nakon izlaganja otvorena je rasprava, a Duhović, Vidić i Petrov su odgovorili na sva postavljena pitanja i na taj način razjasnili niz nejasnoća koje su do tada postojale.

Na kraju je predsjednik Mjesne zajednice Doljani izrazio nezadovoljstvo odnosom Hrvatskih Voda prema općini Čapljina te je postavio pitanje Duhoviću u vezi reguliranja odnosa između općine Čapljina, Hrvatskih Voda te grada Metkovića po pitanju vodovoda Doljani-Metković.

Odgovoreno je da je temeljni problem kao i u slučaju nasipa kroz Gabelu Polje potpisivanje međudržavnog ugovora a što nije ingerencija općine Čapljina kao ni Hrvatskih Voda i grada Metkovića.

Iskazana je nada da će se taj problem u oba ova slučaja vrlo brzo riješiti, a ovim sastankom je još jednom potvrđena odlična suradnja između Općine Čapljina i Grada Metkovića.

Kopirati
Drag cursor here to close