Položaj najstarijih

Čak 80 posto umirovljenika živi u zoni ekstremnog siromaštva

Gospodarstvo / Flash | 28. 04. 2015. u 12:45 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez udruženja umirovljenika u Federaciji BiH ustvrdio je danas na Skupštini tog udruženja da su umirovljenici Federacije BiH u teškom socijalnom i ekonomskom stanju, a među mogućim rješenjima izdvojeni su efikasnija kontrola rada na crno kao i naplata doprinosa.

''Treba nam povećano zapošljavanje, efikasnija kontrola rada na crno i efikasnija naplata doprinosa da bi bili stvoreni uvjeti za povećanje mirovina najmanje pet do deset posto što je otprilike ekvivalent povećanju troškova života'', kazao je Feni predsjednik Skupštine Omer Omerefendić.

Umirovljenici nisu zadovoljni dosadašnjim dostignućima u realizaciji reforme mirovinskog sustava, pa će od nove zakonodavne i izvršne vlasti tražiti donošenje seta zakona kojim bi se regulirala realizacija usvojene reforme mirovinskog sustava.

Umirovljenici su mišljenja i da je malo urađeno na poboljšanju socijalne karte stanovništva čiju kičmu, kako su kazali, čine umirovljenici te da su odranije naslijeđeni problemi i dalje prisutni.

''To potvrđuje i dubioza u Federalnom zavodu MIO koja nas veoma zabrinjava'', poručeno je.

Direktor Federalnog Zavoda MIO Zijad Krnjić kazao je umirovljenicima da je mirovinski sustav u deficitu, ali i naglasio da to "za državu nije veliki iznos ako postoji istinska volja za rješavanje tog problema".

''Mi smo u prethodne tri godine prosječno mjesečno 2,5 posto u deficitu što, za nekoga tko pokazuje volje za rješenje problema, nije veliki iznos. Međutim, nije bilo volje da se nađe adekvatno rješenje'', kazao je na Skupštini.

Statistika pokazuje da u FBiH ima oko 390.000 umirovljenika od kojih 235.000 prima najnižu mirovinu. Prosječna mirovina je 365 KM, a od ukupnog broja umirovljenika njih oko 80 posto je u zoni ekstremnog siromaštva.

Na Skupštini Saveza udruženja umirovljenika u FBiH uručena je zahvalnica direktoru Federalnog Zavoda PIO Zijadu Krnjiću za kvalitetnu suradnju.

Kopirati
Drag cursor here to close