Zaraza i igre

Bruceloza: Zašto se krije zaražena farma?

Gospodarstvo / Flash | 12. 12. 2014. u 11:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Federacije BiH (UPFBiH) ponovo je danas zatražilo da nadležni organi javnosti otkriju imena proizvođača čija je stoka zaražena brucelozom.

U priopćenju za javnost iz tog udruženja i dalje inzistiraju na tome da bi zaštitili prava urednih i ispravnih proizvođača, jer ne žele sutra doći u situaciju da obole i ljudi zbog bahatosti i zaštite pojedinca.

Iz Udruženja podsjećaju da su već ranije reagirali u medijima skretanjem pažnje na pojavu bruceloze na području općine Novi Grad Sarajevo.

''Međutim, umjesto da to pomogne rješenju problema i da se kaže imenom i prezimenom čija stoka je zaražena da bi se spriječilo širenje zaraze, dobili smo odgovor da dotični poljoprivredni proizvođač mlijeko nije prodavao nego ga dao teladima'', navode iz Udruženja.

Također upozoravaju da je bruceloza opasna zarazna bolest i da je nebitno je li mlijeko plasirano na tržište ili ga je tele popilo, te da se postavlja pitanje što se dogodilo s teletom i gdje je završilo meso teleta.

''Jesu li na istoj farmi još neke životinje, jer bruceloza se prenosi čak i znojem između životinja dok se dodiruju u štali, travom koju jedu, a netko i dalje štiti prava pojedinca ne razmišljajući o posljedicama'', navode iz UPFBiH.

Inače, izvršni direktor Veterinarske stanice Kantona Sarajevo Igor Jerković izjavio je da će krava kod koje je zabilježena bruceloza na farmi na području općine Novi Grad Sarajevo biti vjerojatno tijekom dana eutanazirana, dok se ostala stoka na toj lokaciji testira na bruceolozu.

''Dobili smo rješenje Kantonalne veterinarske inspekcije i naše stručne službe već su na terenu. Izvršit će se eutanazija krave zaražene brucelozom, a sve ostale životinje koje su na imanju će biti ispitane, dakle vršit će se serološka analiza krvi na prisustvo bruceloze'', izjavio je Jerković za Agenciju Fena.

Što se tiče farme, kako je dodao, ona mora biti izolirana i životinje ne smiju ulaziti niti izlaziti s farme.

''Također, zabranjeno je prometovanje mlijeka i mliječnih proizvoda i trenutno stanje je pod kontrolom'', istaknuo je Jerković.

S druge strane, Udruženje poljoprivrednika FBiH u priopćenju prenijelo je informaciju da poljoprivredni proizvođač, na čijem je imanju otkriven slučaj bruceloze, mlijeko nije stavljao u javni promet, već da ga je koristio za ishranu teladi.

''U ovim slučajevima mlijeko koje se daje teladima mora biti termički obrađeno, odnosno prokuhano. S obzirom na to da se radi o bakteriji koja je termolabilna, uništava je čak i temperatura pasterizacije, pa je obvezno kuhanje mlijeka ako se bude davalo teladi. Trenutno radimo kontrolu cjelokupnog imanja, dakle vadit će se krv kod svih životinja i za koji dan utvrdit ćemo kakvo je stanje s ostalom stokom'', dodao je Jerković.

Naveo je da se radi o domaćinstvu koje se bavi stočarskom proizvodnjom na području općine Novi Grad na kojem se nalazi 16 goveda i 60-ak ovaca.

Jerković je dodao da je također obaviješten i Zavod za javno zdravstvo, odnosno epidemiološka služba koja će izaći na teren i kontaktirati s ljudima s te farme koji su dolazili u kontakt sa zaraženom životinjom i vjerojatno će se, po potrebi raditi i ispitivanje da li je došlo do širenja zaraze i na ljude.

Kopirati
Drag cursor here to close