Zaraza

Bruceloza u BiH: Ubijena misteriozna krava

Gospodarstvo / Flash | 15. 12. 2014. u 10:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krava kod koje je evidentirana bruceloza, na imanju na području općine Novi Grad Sarajevo, u vlasništvu Hanefije Totića, u petak je eutanazirana.

Imanje ostaje pod službenim nadzorom sve dok se sumnja na bolest ne isključi, potvrđeno je za Agenciju Fena iz Županijske uprave za inspekcijske poslove Sarajevo.

Prema izjavi vlasnika poljoprivrednog gazdinstva mlijeko ranije nije stavljao u javni promet, već ga je koristio za ishranu teladi.

O pojavi bolesti i poduzetim mjerama obaviještena su resorna ministarstva na razini županije Kantona i Federacije, te Zavod za javno zdravstvo KS-a i Ured za veterinarstvo BiH.

Inspektorat Veterinarske inspekcije 9. prosinca 2014. godine dobio je obavijest od KJP "Veterinarska stanica" d.d. Sarajevo da je dijagnostičkim ispitivanjem na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu kod jednog goveda dobiven pozitivan rezultat na brucelozu.

Županijski veterinarski inspektor je nakon dobivene obavijesti poduzeo hitne mjere iz nadležnosti veterinarske inspekcije.

Epidemiološko ispitivanje na imanju vlasnika zaražene životinje izvršeno je u ponedjeljak, nakon čega su naređene sve potrebne mjere za sprečavanje širenja bolesti.

Između ostalog Rješenjem postupajućeg inspektora naređena je eutanazija, neškodljivo uklanjanje zaražene životinje, dijagnostičko ispitivanje ostalih životinja na imanju, te zabrana stavljanja u promet stoke, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Osim toga naređene su i biosigurnosne mjere, koje između ostalog podrazumijevaju provođenje dezinfekcije objekta, dvorišta i površina s kojima je dolazila u kontakt zaražena životinja.

Kopirati
Drag cursor here to close