Uspostavljanje veze

Brodosplit želi surađivati s bh. tvrtkama

Gospodarstvo / Flash | 03. 09. 2014. u 11:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH izlaz na more ima i uz brodogradnju i putem Brodosplita, a tajna dugogodišnje povezanosti je potreba splitskog brodogradilišta za proizvodima i uslugama poduzeća iz BiH - istaknuto je u Sarajevu prilikom „Dana otvorenih vrata za prezentaciju poslovnih mogućnosti i rješenja sinergijom djelovanja Brodosplita i DIV-a unutar DIV grupe“.

Hrvatska Grupacija DIV, koja je nedavno kupila kompaniju Brodosplit, želi obnoviti prijeratne veze sa poduzećima iz BiH i u tu svrhu je, pod pokroviteljstvom Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, organizirano današnje okupljanje privrednika.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj kazao je da je na inicijativu tog ministarstva ostvaren kontakt sa DIV grupom, jer je Brodosplit kupovinom brodogradilišta u Splitu počeo intenzivno raditi na izgradnji brodova.

''Brodogradilište Split prije rata bilo je vezano isključivo za gospodarstvu današnje Federacije i pokrenuta je inicijativa da se pokušaju uspostaviti prijašnje veze jer zašto bi naše kompanije koje su bile orijentirane na to tržište išle po svijetu tražiti poslove, kad ovdje u regiji evidentno ima posla'', izjavio je Trhulj.

Naveo je da je dobro da se napravi prezentacija i uspostave izravni kontakti između više od 100 bh. tvrtki iz metalske, drvne industrije, unutrašnjeg uređenja i drugih industrijskih grana koje imaju priliku da rade sa Brodosplitom.

Ministar Trhulj je napomenuo da je svaki projekt ujedno prilika da se smanji nezaposlenost.

Brodosplit, po riječima predsjednika DIV grupe Tomislava Debeljaka, želi uzimati proizvode bh. kompanija za svoje brodove.

''Još prije desetak godina smo otvorili poduzeće i jedan dio proizvodnje prebacili u Bosnu i Hercegovinu i imamo dosta dobre odnose već dugi niz godina. U našoj grupaciji je sada i Brodosplit i želimo sve one prijeratne veze povezati i uvoziti neke dijelove iz Bosne i Hercegovine, a ne iz Kine i drugih dijelova svijeta, tako da ćemo napraviti temelj buduće suradnje'', izjavio je Debeljak dodajući da žele ostvariti suradnju u svakom segmentu industrije.

Generalni direktor Energoinvesta d.d. Sarajevo Enes Čengić izjavio je da ova kompanija godinama direktno i indirektno surađuje sa DIV-om.

''DIV ima tvornicu vijaka koji se koriste na stupovima koje Energoinvest instalira i montira po cijelom svijetu. Tu imamo dugogodišnju, plodonosnu i kvalitetnu suradnju. Žao mi je što takvu tvornicu nemamo u BiH, ali imamo je u najbližem okruženju, pa i to govori o jednoj dobroj prekograničnoj suradnji Hrvatske i BiH'', izjavio je Čengić.

Kopirati
Drag cursor here to close