Sitnica

Brčko: Prodao deset milijuna KM robe, a nije prijavio ni marku

Gospodarstvo / Flash | 30. 09. 2014. u 10:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv pedesetogodišnjeg državljanina Srbije Ć.M. zbog milijunske utaje poreza na promet.

Kako je priopćeno je iz Tužiteljstva, optuženi se tereti da je kao osnivač i odgovorna osoba u dva brčanska poduzeća nabavio, a potom nepoznatim kupcima za gotov novac prodao robu u vrijednosti većoj od 10 milijuna maraka ne vodeći o tome bilo kakvu evidenciju.

Tužiteljstvo osnovano sumnja kako je u cilju prikrivanja krajnje oporezive potrošnje optuženi izbjegao voditi propisanu evidenciju te podnijeti konačan obračun poreza na promet za 2001. i 2002. godinu.

Rezultati istrage pokazuju kako je optuženi, postupajući u namjeri izbjegavanja poreskih obaveza u Distriktu Brčko, na ime neplaćenog poreza na promet na štetu lokalnog proračuna, utajio iznos od preko 1.5 milijuna maraka.

U skladu s tim, Tužiteljstvo je protiv njega podiglo optužnicu za produženo kazneno djelo porezne utaje i dostavilo je nadležnom sudu na dalji kazneni postupak. Uz optužnicu, Tužiteljstvo je dostavilo preko tri tisuće materijalnih dokaza predloživši sudu njihovo izvođenje na glavnom pretresu kao i saslušanje većeg broja svjedoka i vještaka.

Postupajući u fazi prethodnog saslušanja Osnovni sud Distrikta potvrdio je optužnicu u cijelosti potvrđujući tako osnovanu sumnju kako je optuženi počinio kazano djelo koje mu je Tužiteljstvo Distrikta stavilo na teret, priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta.

Kopirati
Drag cursor here to close