Poticaj

Branitelji sade lješnjake na Gorancima

Gospodarstvo / Flash | 27. 01. 2015. u 12:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar branitelja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Oliver Soldo potpisao je danas u Mostaru s predstavnicima osam braniteljskih zadruga ugovore o dodjeli sredstava za financiranje programa za otvaranje radnih mjesta u vrijednosti od 30 000 maraka.

Riječ je o ugovorima potpisanim na temelju Javnog natječaja o dodjeli novčane potpore za otvaranje radnih mjesta na području HNŽ-a.

Po riječima ministra Solde, na natječaj se javilo deset braniteljskih zadruga, od kojih dvije nisu ispunile tehničke uvjete te je novčana potpora odobrena za njih osam.

''Sukladno zakonu i proračunskoj stavci u tijeku dvanaestog mjeseca raspisali smo jedan natječaj kojim smo iz osiguranih sredstava proračuna u iznosu od 30 000 KM htjeli pomoći braniteljima u otvaranju radnih mjesta. Naš projekt, koji smo ranije prezentirali i koji je podržala Vlada HNŽ-a, je potpora otvaranju radnih mjesta promovirajući uspješne modele iz Republike Hrvatske, a to je zadrugarstvo i taj model želimo kroz program od četiri godine prenijeti i na našu županiju. Prva godina je bila 2014., a kroz iduće tri godine tim programom je predviđeno povećanje sredstava s 30 000 na 50 000 maraka godišnje'', kazao je Soldo, dodavši kako im je permanentni cilj profesionalna rehabilitacija i resocijalizacija branitelja.

On je istaknuo da očekuju kako će s profesionalnom rehabilitacijom branitelji imati zdravije obitelji i da će biti puno više vrjednovani u društvu.

''Poduprijet ćemo proizvodnju lješnjaka, ekološke ambalaže, proizvodnju ljekovitog bilja i destilaciju smilja i četiri novoosnovane zadruge. Naš cilj je proširiti bazu novoosnovanih zadruga kako bi se što više branitelja uključilo u ove programe'', kazao je Soldo.

Govoreći o očekivanjima, naveo je kako bi u tekućoj godini kroz formiranje nove četiri i podupiranje četiri postojeće zadruge u konkretnim projektima trebalo biti zaposleno petnaestak branitelja, naglasivši kako se stvaraju pretpostavke za puno veći broj novouposlenih jer novoosnovane zadruge još nisu izašle s konkretnim projektima.

''Kroz još tri godine, gdje smo napravili program upošljavanje kroz povećanje sredstava na 50 000 maraka godišnje, očekujemo da će godišnja razina novouposlenih biti bar sto branitelja i članova njihovih obitelji'', kazao je Soldo te dodao kako vrijednost ovog projekta nije samo u upošljavanju jer zadrugari ostvaruju svoje prihode i iz tekućeg rada, odnosno udruživanja i profita koji zadruga ostvari.

Direktor Braniteljske zadruge "Domovina" Mostar, Branko Matešin kazao je kako će odobrena sredstva od Ministarstva branitelja plasirati na sadnju 500 lješnjaka na površini od jednog hektara zemlje na području mjesta Goranci. Osim branitelja, kako je kazao, u projekt će biti uključeni i članovi njihovih obitelji.

Inače, od raspoloživih sredstava Ministarstva u iznosu od 30 000 KM za projekt "sadnja smilja" odobreno je 2 000 KM, a za projekte "proizvodnja ekološke ambalaže od drveta i papira", "sadnja lješnjaka" i "proizvodnja i destilacija smilja" po 4 000 KM. Novoosnovanim zadrugama također su odobrena sredstva u iznosu od po 4 000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close