Željeznice FBiH

Bosanskohercegovački talgo vlakovi idu u Tursku

Gospodarstvo / Flash | 21. 07. 2014. u 07:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željeznice FBiH (ŽFBiH) pobijedile su na međunarodnom natječaju koje su prije nekoliko mjeseci raspisale Željeznice Turske za najam Talgo garnitura za potrebu modernizacije željezničkog prometa, doznaje Dnevni Avaz.

U bh. državnoj kompaniji sada čekaju finalizaciju dogovora prema kojem će za tri godine iznajmljivanja devet Talgo garnitura Turcima spasiti 27 milijuna KM jer je za njihovu nabavku prije pet godina bačeno 130 milijuna KM.

Brojke

27 milijuna KM iznosi ugovor na tri godine 
9 miliona KM košta najama na godinu
9 garnitura bit će iznajmljeno

Zufer Vlajčić, pomoćnik direktora željezničkog operatora ŽFBiH koji je sredinom svibnja nazočio otvaranju ponuda, rekao je za Avaz da se sada očekuje da Turci pošalju službenu obavijest, ali da je izvjesno da je ovo već gotova stvar.

''Da je tu nešto sporno, mi bi već dobili negativan odgovor. Sve što je od nas traženo u natječaju, mi smo predali, a imali smo i najbolju ponudu. Turska je već pripremila pruge na kojima ovi vlakovi mogu voziti 200 kilometara na sat'', kaže Vlajčić.

S druge strane Dnevni avaz doznaje da bi problem oko najma moglo biti održavanja Talga, jer su navodno Španjolci, od kojih je bh. strana kupila Talgo Turcima odredili previsoku cijenu o kojoj sada traju pregovori.

''Vjerujem da će tu biti nekih korekcija u cijeni jer mi nikada nismo ni plaćali održavanje iz razloga što vlakovi nisu ni prometovali na bh.prugama. Istina da je cijena u tom slučaju visoka, ali vjerujem da će se Španjolska i Turska na kraju uspjeti dogovoriti'', kaže Vlajčić.

Kopirati
Drag cursor here to close