Ulaganje u Balkan

Boris Johnson: Učiniti Balkan svjetionikom demokracije i ekonomskog rasta

Gospodarstvo / Flash | 12. 07. 2017. u 10:31 Z.D:

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson nazočit će summitu lidera Zapadnog Balkana u Trstu. Radi se o nastavku napora Velike Britanije da pomogne regiji u reformama stabilizaciji i dostizanju prosperiteta.

Johnson će, kako je navedno na službenoj internet stranici, tražiti od regije i prijatelja regije da pojačaju napore u razvijanju Balkana u ''svjetionik demokracije i ekonomskog rasta''.

''Želimo vidjeti Zapadni Balkan kao stabilnu, prosperitetnu i sigurnu regiju koja ima budućnost u Europi. Velika Britanija je predana u namjeri da radi zajedno sa našim prijateljima i saveznicima kako bi Zapadni Balkan učinili svjetionikom demokracije i ekonomskog rasta. Ponosan sam što će Velika Britanija biti domaćim Summita Zapadnog Balkana u 2018. godini. Ovo je čvrsti pokazatelj naše podrške neophodnim reformama koje će poboljšati sigurnost, ojačati ekonomiju i borbu protiv izazova kao što su trgovina narkoticima i ljudima'', rekao je Johnson uoči današnjeg samita u Trstu.

Velika Britanija će ove godine, kako je navedeno, uložiti više od 20 milijuna funti u poboljšanje vladavine prava i borbu protiv trgovine narkoticima i ljudima. Također, dio novca će biti uložen u provođenje reformi za poboljšanje poslovnog okruženja i borbu protiv korupcije.

Summit koji u Trstu počinje danas četvrti je nastavak Berlinskog procesa koji ima za cilj jačanje regionalne suradnje, a okuplja premijere, ministre vanjskih poslova i ekonomija šest država zapadnog Balkana. Predstavnici EU, Njemačke, Austrije, Francuske, Slovenije, Italje, Hrvatske te Velike Britanije će sudjelovati na summitu.

Kopirati
Drag cursor here to close