Hit destinacija

Borak - istinska hercegovačka gastronomska tradicija u zagrljaju kamena i neba

Gospodarstvo / Novac | 04. 09. 2017. u 06:08 Z:S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okrilju netaknute prirode, prepoznatljivog hercegovačkog krša, okružen hrastovom, jasenovom i grabovom šumom uz izvor rijeke Lištice smješten je restoran Borak, zaštitni znak širokobriješke gastronomske tradicije.

Na samoj obali bistre, hladne i hirovite rijeke koju su stanovnici toga kraja nekad koristili gradeći mlinice, cijeli kraj odiše mirom i tišinom koju samo "remeti" žubor vode i šum vjetra u krošnjama vrba. Istinski raj za odmor duše i okrijepu tijela. Jedno od bajkovitih mjesta hercegovačkog krajolika koje priča tisuće priča iz davnih vremena u sebi sjedinjuje svu maštovitost ljudi koji su stoljećima marom ruku svojih stvarali gastronomsku tradiciju koju restoran Borak čuva do današnjeg dana.

Mirisi i okusi tradicije

Iako se u svim godišnjim dobima traži mjesto više, osobito kad ljeti upeče poznati hercegovački zvizdan, brojni domaći i strani gosti pohrle u Borak gdje ih očekuje jedinstven ugođaj za sva osjetila.

Decentno uređena unutrašnjost restorana ukusnom kombinacijom estetike drveta i kamena s djelimično rustikalnim elementima te višedjelnom baštom s nekoliko desetaka mjesta i malim parkom u blizini ambijent je koji pruža doživljaj koji se dugo pamti i kojemu se uvijek iznova vraća.

Dašak vjetra i svježine zbog blizine rijeke posebna je blagodat koja se rijetko nalazi u Hercegovini. Kad se tomu doda pomno sastavljeni jelovnik od obilja tradicionlanih jela, pića i slastica kao i nezaobilaznih jela tipične mediteranske kuhinje s bogatim izborom ribe i plodova mora, najboljeg pršuta, raznih sireva i salata, pravi je raj za sladokusce.

Također, ljubitelji internacionalnih jela i drukčijih nutricionističkih sklonosti tu dolaze na svoje. No, Borak se ipak izdvaja po nekoliko gastronomskih rariteta.

Mladi kozji sir, kuhana kozletina, uštipci, travarica...

Epitet domaćeg u restoranu Borak dobija svoj puni smisao i značenje. Naslonjeni na vlastita poslovna uvjerenja, predanost tradiciji, ustrajnost i vizije, vlasnici tog renomiranog ugostiteljskog objekta, prateći svjetske trendove gastronomsko-turističke djelatnosti, posebno vode računa o pripremi posebnih vrsta jela za svoje goste.

Pored bogatog roštilja na stolovima se mogu naći lešo kozletina iz domaćeg uzgoja, najkvalitetniji mladi kozji sir koji je pravi hit, a ljubitelji hercegovačke gastronomske riznice nipošto neće zaobići okus starine u domaćem kruhu ispod sača ili uštipaka koji se izvrsno sljubljuju sa kozjim sirom ili najkvalitetnijim pršutom. Tu je i nezaobilazna pura s lučinicom, kajmakom ili domaćim čvarcima.

Gosti se znaju našaliti-ako si bio u Širokom a nisi u Borku probao kozji sir i kozletinu, nisi tamo ni bio! Uz takvu gozbu za nepca svakako nezaobilazna je cijela paleta najboljih vina, biranih sorti i aroma koja prate intenzivne okuse. Vinoljupci koji vole zavodljivost i puninu okusa vrhunskih vina i znaju uživati u zlatnim kapima, u Borku su na pravoj adresi.

A izbor je prebogat, od domaćih hercegovačkih znamenitih sorti žilavke i blatine, vrhunskih hrvatskih vina pa sve do vinskih delikatesa iz inozemstva. Među aperitivima posebno se izdvaja kraljica ponude restorana Borak, travarica koja u sebi nosi tajnu spravljanja od nekoliko desetaka ljekovitih planinskih trava i koja se doslovno pije kao lijek.

Ljubazno i uslužno osoblje u svakom trenutku se trudi biti na usluzi s osmjehom dobrodošlice što gosti posebno cijene. Sve to Borak čini jedinstvenim mjestom na turističko-gastronomskoj karti Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close