Izvoz

Blokirano mlijeko: Lijanović traži protumjere

Gospodarstvo / Flash | 27. 08. 2015. u 09:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a su saopćili da su iznenađeni obavještenjem Europske komisije o odgodi Odluke o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u zemlje Europske unije.

''U ovom ministarstvu smatraju da nema osnova za prigovor bilo koje zemlje članice EU, te u tom smislu očekuju da će Europska komisija navedenu odluku povući u što skorije vrijeme'', priopćeno je iz ovog resora Vlade RS-a.

Navode i da su poduzeli sve potrebne aktivnosti i mjere na provođenju postupka odobravanja farmi i objekata za izvoz mlijeka.

''Trenutno se u procesu odobravanja u RS-u nalazi više od 60 farmi koji ispunjavaju uvjete za odobravanje, dok je njih 15 već odobreno i ove farme ujedno predstavljaju najveće isporučioce mlijeka u RS-u'', navode iz ministarstva napominjući kako očekuju da će nadležne državne institucije poduzeti sve potrebne mjere kako bi se navedeni problemi prevladali i BiH ponovo dobila ''zeleno svjetlo'' za izvoz.

Reagirao je i nekadašnji federalni ministar poljoprivrede, dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, Jerko Ivanković Lijanović.

''Odbijanje izvoza mlijeka iz BiH u Europsku uniju je potpuno neprihvatljivo za proizvođače u BiH, jer svakako teška situacija u kojoj se oni nalaze i zbog lošeg odnosa nove Vlade FBiH prema poljoprivrednicima, smanjenja i neisplate poticaja, te zbog prirodnih nepogoda, poplava od prošle i suša od ove godine, uz ovo prolongiranje EU, pridonijet će nesagledivim posljedicama za naše vrijedne proizvođače'', kazao je Ivanković Lijanović te pozvao bh. vlasti da hitno poduzmu sve moguće mjere prema EU zbog ovakve odluke i da odmah zatraže protumjere u smjeru zabrane uvoza proizvoda iz drugih zemalja u BiH.

''Također, ono što je neminovno jeste da se što prije vrate poticaji poljoprivrednicima na one iznose koji su dostigli prošle godine i da se isplate istih osiguraju na vrijeme kako bi sačuvali i ovo malo proizvodnje i zadržali trend rasta proizvodnje koji je ostvaren u proteklih četiri do pet godina'', smatra Jerko Ivanković Lijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close