Travnik

Bit će plaće: Rudari izašli iz jame nakon obećanja

Gospodarstvo / Flash | 15. 07. 2015. u 06:29 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudari treće smjene rudnika "Abid Lolić" u Han Biloj kod Travnika nastavili su sinoć proizvodnju, nakon što im je obećano da će u četvrtak dobiti plaću.

Druga smjena ovog rudnika obustavila je jučer rad zbog, kako su naveli, četverodnevnog "kašnjenja" plaće.

Naime, plaća im je do sada isplaćivana najkasnije do 12. u mjesecu, iako u kolektivnom ugovoru stoji da ju je poslodavac dužan isplatiti do 25.

Direktor Enis Horozović kazao je novinarima da su se rudari uplašili da do Bajrama neće dobiti plaću, ali da je sve riješeno jer će plaće biti u četvrtak a proizvodnja se nastavlja.

Ovo je druga obustava proizvodnje travničkih rudara u 15 dana.

Treća smjena rudara je prije 15 dana 23 sata odbijala izaći iz jame te su tražili, među ostalim, smjenu uprave, raskid ugovora sa kompanijom "Rudar“ d. o. o. iz Tuzle, isplatu regresa, ulazak financijske policije u rudnik i prijem u stalni radni odnos 82 rudara.

Rudari su najavili da će sudjelovati na prosvjedu svih rudari iz Federacije BiH ukoliko on bude održan 20. srpnja u Sarajevu.

Još jedna rudarska kriza okončana je u utorak nakon što su rudari rudnika Mramor, njih 260, odbijali izaći iz jame zbog kašnjenja plaća, poslije obećanja odlučili prekinuti prosvjed.

Kopirati
Drag cursor here to close