Brzorastući lanac

Bingo preuzima trgovine Interexa i Tuša u Bosni i Hercegovini

Gospodarstvo / Flash | 02. 10. 2014. u 08:26 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Val krupnih promjena na regionalnom tržištu maloprodaje koji je najvidljiviju u slučaju Agrokorovog preuzimanja Mercatora snažno je zapljusnuo i BiH.

Francuska trgovačka kompanija Intermarché, koja je vlasnik BiH trgovačkog lanca Interex, u potpunosti se povlači s tržišta BiH, a cijeli lanac njihovih maloprodajnih objekata preuzima tuzlanski poduzetnik Senad Džambić, vlasnik brzorastućeg trgovačkog lanca Bingo, piše tjednik Slobodna Bosna.

Za sljedećih mjesec ili dva, prema informacijama Slobodne Bosne, maloprodajni lanac Bingo, preuzet će 25 maloprodajnih objekata francuskog lanca Intermarché u Bosni i Hercegovini, a navodi se i da je vlasnik Binga zainteresiran i za preuzimanje dvadesetak maloprodajnih objekata Tuša, u vlasništvu slovenskog poduzetnika Mirka Tuša.

Tjednik navodi da je dogovor o preuzimanju mreže maloprodajnih objekata Interexa pred okončanjem i još se samo čeka formalna odluka Konkurencijskog vijeća BiH o dopuštenoj koncentraciji.

Kako prenosi Poslovni.hr, vrijednost akvizicije nije javno objavljena, ali u poslovnim krugovima kruži informacija da je Džambić francuskim vlasnicima platio oko 30 milijuna eura. Tvrdi se da je Džambić toliko spreman platiti i slovenskom vlasniku Tuša koji je zapao u ozbiljne financijske probleme.

Maloprodajni lanac Bingo iz Tuzle snažno se širio proteklih nekoliko godina otkako se počeo oslanjati na investicijski kapital EBRD-a, a s novim proširenjem trgovačke mreže pozicionirat će se kao drugi najveći trgovački lanac u BiH, iza vodećeg Konzuma i Mercatora, koji posluju pod kapom Agrokora.

Maloprodajni lanac Bingo posjeduje stotinjak objekata različite veličine smještenih u 40 općina, kako u Federaciji BiH, tako i u Republici Srpskoj, a s mrežom Interexovih, a možda i Tušovih maloprodajnih objekata, bit će prisutan u svim većim gradovima i općinama BiH te bi se mogao uskoro nametnuti kao vodeći trgovački lanac u toj državi.

Senad Džambić, vlasnik trgovačkog lanca Bingo pojavio se na desetom mjestu ovogodišnjeg popisa najvećih kompanija u BiH, kojeg je objavio časopis Forbes, s prihodom od 448,5 milijuna konvertibilnih maraka. Džambić, sudeći prema njegovim nedavnim izjavama, nema namjeru odustati od širenja i borbe s najjačim konkurentom Agrokorom.

"Nema monopola dok smo mi na tržištu, i dalje širimo mrežu svojih objekata", rekao je Džambić u lipnju za agenciju Patria kada je Konkurencijsko vijeće BiH dalo zeleno svjetlo za prodaju Mercatora Agrokoru.

Džambić je tom prigodom istaknuo da nije riječ o nikakvom monopolu "niti ga može biti dok je domaćih trgovačkih lanaca. Imamo ih nekoliko i to će tako i ostati", objasnio je Džambić.

Uz već gotovo dovršeno preuzimanje trgovina Interexa, čini se vjerojatnim i sličan posao s Tušem. U kolovozu je, naime, u Srebreniku u hali u kojoj je do sada bio trgovački centar Tuš, otvoren novi hipermarket Bingo.

Kako su naveli predstavnici Binga na svečanosti otvorenja u novom hipermarketu posao će pronaći veći dio radnika koji su do sada radili u Tušu te novih 20 do 30 radnika. Slovenski lanac Tuš tijekom ljeta počeo je pregovore s bankama o preventivnom restrukturiranju 400 milijuna eura duga, a prihod kompanije lani se smanjio za deset posto.

Kopirati
Drag cursor here to close