Britanija

Bijes zbog visokih plaća

Gospodarstvo / Flash | 02. 03. 2015. u 09:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javni bijes zbog visokih plaća vodećih direktora šteti ugledu britanski tvrtki i nagriza povjerenje u njih, pokazuje istraživanje provedeno među britanskim poslovnim liderima.

U anketi više od 1.000 članova Instituta direktora (IoD), 52 posto ispitanika je kazalo da prekomjerne plaće nagrizaju povjerenje ljudi u velike kompanije, izvijestio je u ponedjeljak BBC, prenijela je Hina.

Anketa je provedena u ime instituta High Pay Centre, koji je osnovan nakon izvješća Savjeta o visokim plaćama 2011. godine, koje je tada ustvrdilo da su visoke plaće britanskih direktora "korozivne". Taj savjet, sastavljen od skupine za pritisak, objavio je i da disparitet između zarada vodećih direktora i prosječnog radnika raste već 30 godina.

U 2013. uvedena su nova pravila koja su prisilila tvrtke, čije su dionice uvrštene na burzama, da moraju dati dioničarima obvezujući glas o plaći direktora. Politika nagrađivanja neke tvrtke sada treba odobrenje više od 50 posto dioničara. Međutim, plaće britanskih direktora sa sedam znamenaka i dalje su udarne teme britanskih medija.

U studenom je IoD osudio prijedlog o plaći od 25 milijuna funti za Helge Lunda, novog šefa naftnog i plinskog diva BG Group, smatrajući da je "pretjerana", dok su dioničari tvrtke zaprijetili pobunom, prenosi Hina.

U međuvremenu, bijes javnosti izazvale su i plaće čelnika najvećih britanskih banaka, kao što su HSBC, Lloyd's, Royal Bank of Scotland...

"Kada lideri velikih kompanija grabe svake godine plaću od sedam ili osam znamenki, uključujući i velike bonuse, bez obzira na uspješnost poslovanja, jasno se vidi neuspjeh korporativnog upravljanja, a ne fer i funkcionalno slobodno tržište. Obični radnici, kupci i šire društvo, a da ne spominjem i dioničare, su oderani", kazala je Deborah Hargreaves, ravnateljica High Pay Centre.

Kopirati
Drag cursor here to close