Inspekcija naložila

BiH vraća u Hrvatsku medicinski otpad

Gospodarstvo / Flash | 20. 10. 2014. u 15:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inspektori su utvrdili da poduzeće "Pramat plast" iz Dervente ne posjeduje dozvolu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) za uvoz medicinskog otpada te taj otpad u roku od 15 dana mora biti vraćen u Hrvatsku.

Ranije je objavljeno da se u krugu ovog poduzeća, koje se bavi proizvodnjom plastičnih vrećica i folija, nalazi oko 40 tona medicinskog otpada, uvezenog iz Hrvatske.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a su, 17. listopada, potvrdili da "Pramat plast" iz Dervente ne posjeduje dozvolu za eventualni uvoz sirovine koja se može tretirati kao medicinski otpad.

Glasnogovornica Inspektorata RS-a Dušanka Makivić rekla je za Agenciju Fena da je uvidom u dokumentaciju te obilaskom terena utvrđeno da je "Pramat plast" uvezao otpad potpuno druge kategorije, odnosno mimo dozvole koja je dana rješenjem nadležnih, piše Fena.

''Inspektori su na terenu zatekli ostatke šprica, odjeće, raznih krpa i drugog što upućuje da je riječ o medicinskom otpadu'', dodala je ona.

Iz nadležnog entitetskog ministarstva su ranije naveli da nadležni kontrolni organi RS-a trebaju utvrditi o kojoj se vrsti otpada radi u konkretnom slučaju u Derventi, a nakon toga poduzmu sve mjere kako bi se, ukoliko se utvrdi da je uvoz otpada izvršen u suprotnosti s dozvolom Ministarstva, sankcionirala ovakva djelatnost, utvrdila eventualna odgovornost pojedinaca ili pravnih subjekata, a otpad vraćen u zemlju porijekla.

Po Zakonu o upravljanju otpadom koji je usvojila Narodna skupština u RS-u, zabranjen je uvoz opasnog otpada, dok se neopasni otpad može uvoziti radi tretmana pod uvjetom da postoji postrojenje za tretman tog otpada, odnosno ako služi kao sirovina.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je poduzeću ''Pramat plast'' iz Dervente, 21. kolovoza 2014. godine izdalo dozvolu za uvoz neopasnog otpada - plastične ambalaže, koja služi kao sirovina za proizvodnju regranulata, kao i proizvodnju građevinskih i poljoprivrednih folija.

U dozvoli koje je izdalo Ministarstvo utvrđena je obaveza povrata pošiljke u slučajevima kada se u tovaru utvrdi prisustvo opasnih materijala, navodi Fena.

Kopirati
Drag cursor here to close