Crne brojke

BiH ulazi u dužničku krizu: Svi smo dužni po 3.370 KM

Gospodarstvo / Flash | 25. 10. 2016. u 12:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina ulazi u dužničku krizu zbog korupcije i sive ekonomije, ustvrdila je udruga Centri civilnih inicijativa (CCI).

Reformama se mora pristupiti mnogo odgovornije, transparentnije, obuhvatnije i ciljano na životni standard građana, a ne na ispunjavanje uvjeta za nova kreditna zaduženja, zaključuje ova udruga u izvještaju ''Stanje nacije'' predstavljenom na pres-konferenciji u Sarajevu.

''Rađen je na osnovu godišnjeg praćenja provođenja i efektivnosti Reformske agende - kvantitivne realizacije od 30. kolovoza 2015. do 30. rujna ove godine, kao i učinka određenih mjera na stanje u zemlji, zbog čega je i nazvan Stanje nacije", kazao je program-menadžer CCI-a Adis Arapović.

Prezentirani izvještaj sadrži pregled pokazatelja i dometa reformi u oblastima javnih financija, poslovne klime i konkurentnosti, tržišta rada, socijalne i mirovinske politike, javne uprave i vladavine prava, kao i utjecaja svega toga na životni standard građana.

Provedeno je manje od polovine mjera iz Reformske agende, efekti su neosjetni, vladavina zakona je na niskoj razini, a vlade iznose netočne podatke o zaposlenosti, zaduživanju i korupciji, kazao je Arapović. Financijski sustav je destabiliziran, a valuta pod velikim pritiskom, dodao je.

''Iako unazad godinu dana bilježimo nekoliko umjereno pozitivnih pokazatelja poput rasta BDP-a, industrijske proizvodnje, rasta poreznih prihoda ili pada nezaposlenosti, većina suštinski bitnih pokazatelja su alarmantni. U oblasti javnih financija, ukupni javni dug već sedam godina raste, pri čemu je 2015. dostignut povijesni maksimum od 43 posto BDP-a, a negativan trend nastavljen je i u 2016., pa će u Republici Srpskoj javni dug gotovo sigurno prijeći EU limit od 60 posto BDP-a, čime se podriva fiskalna održivost entiteta, ali i cijele države. Zaduženost po stanovniku kontinuirano raste, trenutno prosječno iznosi 3.370 KM, pri čemu je zaduženost u RS-u veća za 80 posto u odnosu na Federaciju BiH. Enorman je teret servisiranja duga u entitetskim proračunima, s trendom rasta umjesto snižavanja. Udio duga od 58 posto u proračunskim prihodima FBiH i 44 posto u RS-u za 2016., praktično je zarobio proračune i minimizirao šanse za stabilizaciju javnih financija. Dodamo li ovome i afere sa zatvaranjem i/ili likvidacijom triju banaka u RS-u, financijski, bankarski i monetarni sistem su pod najvećim pritiskom od osnivanja'', tvrdi Arapović.

Udio izravnih stranih investicija u BiH u posljednjih šest godina je od 1,69 do 2,72 posto BDP-a, pri čemu u 2015. bilježi ozbiljan pad i iznosi tek 1,75 posto BDP-a ili nešto ispod 500 milijuna KM, navedeno je u izvještaju ''Stanje nacije'' čije je detalje priopćio Arapović.

Trendovi zaposlenosti i nezaposlenosti već šest godina su bez velikih promjena. U posljednje dvije godine, stopa nezaposlenosti je umanjena za dva posto. Izraženo u apsolutnim brojevima, od donošenja Reformske agende, registriranih zaposlenih u BiH je više za oko 16.000, a nezaposlenih manje za oko 17.000.

Mirovinski sustav je trajno destabiliziran i neodrživ, porezni dug javnih poduzeća ugrožava mirovinski i zdravstveni sustav te proizvodi deficit.

''Više od četvrtine uposlenih su na proračunu, više od četvrtine svih proračuna se troši na plaće'', kazao je također Arapović.

Borba protiv korupcije u zemlji ne daje velike rezultate, tek dva posto svih optužnica i presuda unazad tri godine odnosi se na korupciju i gospodarski kriminal. U prvoj polovini 2016., bilo je tek dva posto ili 120 presuda za krivična djela korupcije, a četiri posto ili 307 presuda za gospodarski kriminal, navedeno je između ostalog u izvještaju "Stanje nacije".

Objavljen je u okviru kampanje ''Posao narodu'', kojom CCI želi doprinijeti provođenju i efektivnosti reformi u BiH, navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close