Za članarine

BiH troši milijune na članstva u međunarodnim organizacijama

Gospodarstvo / Flash | 12. 08. 2016. u 17:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za članarine u raznim međunarodnim organizacijama, među kojima je ona za ispitivanje morskog dna i institucija koja je specijalizirana za tegove i mjere, iz proračuna nstitucija BiH prošle godine je dano 5,7 milijuna maraka, a u prva tri mjeseca ove godine čak 4,47 milijuna.

Godinama se upozorava na to da BiH nema nikakve koristi od članstva u pojedinim organizacijama i da plaćanje članarina treba preispitati.

Vijeće ministara BiH još u travnju 2014. godine zatražio je od svih institucija da dostave mišljenje o opravdanosti članstva u čak 42 međunarodne organizacije, među kojima su, na primjer, ISA - međunarodna organizacija koja se bavi istraživanjem morskog dna i Generalna konferencija za tegove i mjere. Ovaj posao, međutim, nikada nije urađen, piše Glas Srpske.

Da će troškovi za članarine u sljedećem razdoblju biti veći pokazuje i Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), koji je potpisan krajem 2015. godine.

Time se BiH obavezala na plaćanje dosadašnjeg neizmirenog duga, kao i obaveza u sljedećih deset godina kontribucija u ukupnom iznosu od 14 milijuna KM kroz deset jednakih godišnjih rata i to do 2025. godine.

Prva rata od 1,4 milijuna maraka plaćena je početkom ove godine.

Šef Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović, koji je bio ministar civilnih poslova BiH u vrijeme kada je Vijeće ministara 2014. godine tražio da bude riješeno ovo pitanje, kazao je da je vrijeme da BiH vidi od kojih članstava ima koristi, a od kojih ne.

''I tada sam smatrao da se u BiH moraju hitno utvrditi sva davanja, odnosno sudjelovanje u međunarodnim organizacijama i da je bolje ne biti član neke od njih, ako nismo organizacijski sposobni da povučemo sredstva koja nam stoje na raspolaganju'', rekao je Nović.

Za BiH bi, kaže, bilo dobro da Vijeće ministara ovo pitanje hitno opet stavi na dnevni red.

''Moramo vidjeti što smo od sredstava povukli, a koliko smo mogli i da se definitivno vidi koliku korist BiH ima od članstva u nekim organizacijama. Tamo gdje nemamo nikakve koristi treba reći hvala lijepo, kad budemo sposobni, ponovo ćemo se učlaniti'', rekao je Nović.

Ministar inozemnih poslova BiH Igor Crnadak naglašava da je članstvo u međunarodnim organizacijama veoma važno, ali da ipak treba uraditi neku vrstu analize što to znači u nekim pojedinačnim slučajevima i da li ima onih koje su suvišne.

''Bilo bi dobro da se to u uradi u sljedećem razdoblju'', rekao je Crnadak.

Iz Ministarstva inozemnih poslova nismo dobili odgovor u koliko je točno međunarodnih organizacija BiH član i koliko novca zahtijevaju članarine.

Zabrinjava to što je u prva tri mjeseca ove godine iznos utrošenog novca za ove namjene porastao za čak tri puta u odnosu na isto razdoblje 2015. godine.

BiH u 2016. godini na raspolaganju ima 7,65 milijuna KM da bi izmirila obaveze prema raznoraznim članstvima.

Revizori su u izvještaju o izvršenju proračuna za 2015. godinu upozorili da se kasni sa plaćanjem članarina i da evidencija o plaćanju nije uredna.

Konstatirali su da su u 2015. godini plaćene i pojedine članarine iz prethodne godine.
Neke od organizacija u koje odlazi novac iz proračuna
* Međunarodna organizacija za zaštitu morskog dna
* Generalna konferencija za utege i mjere
* Međunarodna sportska vojna organizacija
* Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj
* Europski savez za akreditiranje
* Europska i mediteranska organizacija za zaštitu biljaka

Kopirati
Drag cursor here to close