Ništa bez kredita

BiH traži zajam od 58 milijuna eura za modernizaciju cesta u Federaciji

Gospodarstvo / Flash | 24. 05. 2016. u 06:15 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH podržalo je inicijativu Ministarstva financija i odredilo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o zajmu (Projekt modernizacije cestovnog sektora u FBiH) između BiH i EBRD-a u vrijednosti od 58 milijuna eura, rečeno je jučer nakon sjednice u Sarajevu.

Ovaj projekt obuhvatit će rehabilitaciju i modernizaciju magistralnih cesta, rekonstrukciju tunela i raskrižja kvalificiranih kao crne točke na magistralnim cestama, kao i poboljšanje upravljanja magistralnom cestovnom mrežom u FBiH, s posebnim fokusom na financijsku održivost investicija, otpornost na klimatske promjene i sigurnost prometa.

Program modernizacije cesta u FBiH je uključen u program javnih investicija FBiH od 2016. do 2018. Prema procjenama Svjetske banke, vrijednost ovog projekta je oko 91 milijun eura, od čega bi 58 milijuna eura bilo osigurano iz zajma IBRD-a i oko 33 milijuna eura iz kredita EIB-a, piše Večernji list.

Vijeće ministara BiH prihvatilo je inicijativu Ministarstva financija radi zaključivanja ugovora o zajmu (Projekt koridor Vc - Klopče - Donja Gračanica) između BiH i Europske banke za obnovu i razvoj, vrijednog 36 milijuna eura. Riječ je o izgradnji poddionice autoceste na koridoru Vc - zenička obilaznica Klopče - Donja Cračanica (tunel Pečuj), koja se nalazi na dijelu autoceste Doboj jug - Tarčin. Vrijednost projekta je procijenjena na oko 100 milijuna eura, od čega će iz kredita OFID-OPEC fonda za međunarodni razvoj biti osigurano 60 milijuna eura, što uz ovih 36 milijuna EBRD-ova zajma ukupno iznosi oko 96 milijuna eura, a nedostajući iznos bit će osiguran iz vlastitih sredstava.

Usvojena je informaciju Agencije za nadzor nad tržištem BiH o stanju u oblasti nadzora nad tržištem neprehrambenih proizvoda u BiH u 2015. Kontrolirano je ukupno 176 modela proizvoda, od čega je 140 modela (69.552 komada) bilo neusklađeno s propisanim sigurnosnim zahtjevima. Od neusklađena 69.552 komada različitih proizvoda, poslovni subjekti su dobrovoljno ili po nalogu inspekcija izvršili usklađivanje 52.544 komada proizvoda. S tržišta BiH je povučeno i vraćeno od potrošača 17.008 komada proizvoda, od kojih su 8764 uništena. Među 140 neusklađenih proizvoda, 69 modela je bilo nesigurno i predstavljali su ozbiljan rizik za potrošače. Najviše takvih proizvoda bilo je u električnoj opremi (22), igračkama (10), opasne imitacije (10), sportska oprema (8), proizvodi za djecu (7)... Najviše proizvoda s ozbiljnim rizikom proizvedeno je u Kini.

Kopirati
Drag cursor here to close