Povlačenje iz prometa

BiH tiska novčanice da zamijeni poderani novac

Gospodarstvo / Flash | 10. 05. 2016. u 12:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je prihvatila godišnji i financijske izvještaje Centralne banke za 2015. godinu, koje je članovima povjerenstva predstavio guverner Centralne banke Senad Softić.

Rekao je kako je 2015. bila godina blagog oporavka nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH 2014. godine.

"U 2015. godini zabilježen je rast industrijske proizvodnje od 3,1 posto, porastao je i bruto društveni proizvod za 3,26 posto, a devizne rezerve porasle su za 10 posto i dostigle 8,7 milijardi KM, što je najviše do sada", istaknuo je Softić i dodao da je Centralna banka BiH prošlu godinu zabilježila sa 31,8 miliona dobiti.

Dodao je da u Centralnoj banci, instituciji koja brine o monetarnoj i financijskoj stabilnosti, nisu zadovoljni visokim vanjskim dugom i visokom stopom nezaposlenosti u BiH.

Članovi Povjerenstva guverneru Centralne banke BiH postavili su više pitanja u vezi s valutnim odborom i mogućnošću dodatnog tiskanja novčanica.

Navodeći da valutni odbor, odnosno povezanost tečaja KM s eurom, jamči monetarnu stabilnost, Softić je istaknuo da u BiH ne postoji zakonska mogućnost ni potreba za dodatnim tiskanjem novca.

Pojasnio je kako Centralna banka povremeno tiska dodatni novac, ali isključivo u svrhu zamjene oštećenih novčanica koje se povlače iz prometa.

Kopirati
Drag cursor here to close