Zračni prostor

BiH svoje nebo preuzima do kraja godine

Gospodarstvo / Flash | 31. 01. 2013. u 15:33 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH bi krajem ove godine trebala da od Srbije i Hrvatske preuzme potpunu kontrolu svog zračnog prostora, rekao je generalni direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH Đorđe Ratkovica.

Ratkovica je, nakon današnjeg sastanka sa generalnim direktorom Europske agencije za sigurnost zračne plovidbe Frankom Brenerom, napomenuo da je Projekat upravljanja zračnim prometom u BiH (ATM) priveden kraju, te da je ostalo da se realizira još druga faza - uključivanje tog sistema u međunarodne tokove.

Ratkovica je novinarima u Banja Luci rekao da će se uključivanje sistema u međunarodne tokove vršiti u tri faze i da BiH za to ima neophodno tehničko osoblje. On je podsjetio da je u listopadu prošle godine, u okviru ATM projekta, završena obuka 17 studenata kontrolora, koji su položili ispit iz oblasne kontrole letenja sa radarskim odobrenjem, a koji će biti spremni da krajem godine preuzmu dužnost.

Ratkovica je dodao da se u Beogradu trenutno školuje 18 oblasnih kontrolora, koji bi u rujnu ove godine trebali položiti završni ispit. "Također, očekujemo pomoć od Europske agencije za sigurnost zračne plovidbe u segmentima u kojima BiH nema potreban kadar", rekao je Ratkovica.

Prema njegovim riječima, BiH godišnje od preleta izgubi oko 15 milijuna eura, koji idu na račun nadležnim agencijama iz Srbije i Hrvatske, koje trenutno vrše kontrolu zračnog prostora BiH. On je dodao da je tijekom sastanka bilo riječi i o aktivnostima koje će Europska agencija za sigurnost zračne plovidbe provoditi za vrijeme Brenerovog mandata.

Brener je napomenuo da će ova europska agencija, sa priključenjem Gruzije, imati 40 zemalja članica, i kontrolirati zračni prostor od Irske do Jermenije. "Zračni prostor BiH je veoma važan za kontrolu, posebno u smislu tokova prometa koji se kreću sa sjevera prema zapadu i sa juga prema istoku, od Velike Britanije prema Turskoj i Grčkoj. Stoga je u interesu rukovoditelja mreže da se ovi tokovi u prometu odvijaju bez većih destrukcija", dodao je Brener.

On je rekao da je tijekom sastanka bilo riječi o zahtjevima koji proizilaze iz Sporazuma o uspostavljanju funkcionalnog bloka zračnog prostora centralne Europe. Za realizaciju Projekta upravljanja zračnim prometom u BiH osigurano je oko 52,8 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close