Proizvodimo za strane

BiH spremna proizvoditi visokokvalitetnu obuću, ali nema mogućnost za razvijanje brenda

Gospodarstvo / Flash | 23. 08. 2016. u 09:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima Asocijacije tekstila odjeće, kože i obuće Vanjskotrgovinske komore BiH, Bosna i Hercegovina je u prošloj godini ostvarila izvoz obuće u vrijednosti od 642,6 milijuna KM, dok je uvoz iznosio 318,9 milijuna KM, te je ostvaren suficit od 323,7 milijuna KM.

Više od polovine izvoza obuće je registrirano u Italiji (52 posto), a potom u Njemačkoj (11 posto), Austriji (osam posto), Francuskoj (pet posto), Sloveniji (četiri posto), te Hrvatskoj (tri posto).

Skoro 90 posto bh. proizvodnje se zasniva na tzv. "lohn poslovima" koji podrazumijevaju poslove dorade, šivanja, krojenja i sličnih poslova koncipiranih na angažiranju radne snage za najpoznatije svjetske modne brendove.

Iz Asocijacije navode da, iako su bh. tvrtke po kvalifikacijama spremne proizvesti i ponuditi visokokvalitetnu i raznovrsnu obuću koja zadovoljava širok spektar preferencija kupaca, uvjeti na tržištu još uvijek nisu dosegli nivo u kojem je moguće razvijanje vlastitog brenda.

Ti uvjeti se prvenstveno odnose na industriju repromaterijala koji se uglavnom uvoze po nepovoljnim cijenama, zatim na velika porezna opterećenja radne snage, nepovoljnu zakonsku regulativu, nepostojanje državne strategije i slično.

Prema podacima iz 2015. vidi se da je oko 75 posto (ili 479,3 milijuna KM) bh. izvoza obuće registrirano kao finalni proizvod, a preostalih 25 posto (163 mil.KM) kao dijelovi obuće, tj. poluproizvodi.

U Asocijaciji tekstila odjeće, kože i obuće Vanjskotrgovinske komore BiH se nalaze 34 tvrtka čija je primarna djelatnost proizvodnja obuće, a neke od njih koje upošljavaju po par stotina radnika su: Sanino d.o.o. Derventa; Aida d.d. Tuzla; Bema d.o.o. Banja Luka, Fortuna d.d. Gradačac; Sportek d.o.o. Kotor Varoš i druge.

Kopirati
Drag cursor here to close