Za sedam dana

BiH: Rješenje pitanja kredita u švicarskim francima mora biti prihvatljivo klijentima

Gospodarstvo / Flash | 27. 01. 2015. u 17:27 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stalni odbor za financijsku stabilnost, na sastanku održanom danas preporučio je Hypo Alpe Adria banci u oba bh. entiteta, a koja je odobravala kredite u švicarskim francima, da u roku od sedam dana ponude rješenja koja bi bila prihvatljiva za klijente, korisnike ovih kredita.

Rješenja koja ponude komercijalne banke biti će razmatrana na narednom sastanku Komiteta za financijsku stabilnost.

Komitet je prihvatio informaciju Agencije za osiguranje depozita BiH o isplati osiguranih depozita u Bobar banci a.d. Bijeljina.

Do sada je izvršena obaveza isplate osiguranih depozita prema 8.582 deponenta u ukupnom iznosu od oko 60 milijuna KM.

Oko 60 posto isplaćenog novca ostalo je kanalima bankarskog sektora. Očekuje se da će glavnina osiguranih depozita biti isplaćena u narednih deset dana.

Sastanku Stalnog komiteta za financijsku stabilnost predsjedavao je guverner Središnje banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić, a prisustvovali su mu ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić, ministri finansija Federacije BiH i Republike Srpske Ante Krajina i Zoran Tegeltija, direktori entitetskih agencija za bankarstvo Zlatko Barš i Slavica Injac, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić, te rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Ruben Atoyan, saopćeno je iz Središnje banke BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close