Po svemu sudeći

BiH pristala na bescarinski uvoz?

Gospodarstvo / Flash | 29. 04. 2016. u 12:07 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Bosne i Hercegovine i Europske unije koji razgovaraju o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju približili su jučer u Bruxellesu stavove i već na sljedećem sastanku može se očekivati konačan dogovor. Po svemu sudeći, BiH je pristala na bescarinski uvoz iz Hrvatske, samo je ostalo pitanje o kojoj količini robe se radi, dok je s druge strane Europa načelno prihvatila zahtjeve BiH o povećanju kvota za izvoz vina, ribe i šećera.

Kada je u pitanju količina robe koja će u BiH, prije svega iz Hrvatske, ulaziti bez ikakve carine, one će biti određene na osnovu trogodišnjeg prosjeka i to onog od 2008. do 2011. godine, kada je po osnovu CEFTA Hrvatska u BiH uvozila robu bez plaćanja ikakvih trošarina.

"Još ništa nije potpisano, došlo je do određenog ublažavanja zahtjeva EU u smjeru faznog prilagođavanja. Jedan dio proizvoda ispod 20 tona je totalno izbačen, a načelno su prihvaćeni određeni zahtjevi delegacije BiH", rekao je Miljan Erbez, član pregovaračkog tima BiH iz RS. Kada su u pitanju kvote, tijekom pregovora o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Bruxselles je načelno prihvatio da se kvota za izvoz vina poveća za 24.000 hektolitara, ribe za 500 tona za pastrmku i šarana za 140 tona, a mogu se očekivati još neka povećanja za proizvode kao što su šećer, voće i povrće.

"Ispred RS upoznao sam delegaciju Europske komisije da adaptacija po njihovim zahtjevima nije dobra za poljoprivrednike RS, a i cijele BiH. Ne možemo biti zadovoljni, nešto je urađeno, ali nije najbolje", rekao je Erbez. Inače, što se tiče samih pregovora između BiH i EU o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dosta stvari je maglovito i još niko od dužnosnika nije detaljno objasnio o čemu se radi, što se konkretno zahtijeva od BiH i koliko je to pogubno po poljoprivredu i prehrambenu industriju.

Sve što se zna jeste da Europa od BiH traži da dozvoli uvoz robe, prije svega iz Hrvatske, ali i ostalih članica EU bez ikakve carine, što će sasvim sigurno dovesti do ogromne štete u agrarnom sektoru BiH.

"Ništa još nije konačno dogovoreno. Razgovaramo i o zahtjevima BiH i nema dogovora ukoliko se dio naših zahtjeva ne prihvati. Razgovori se odvijaju u pravcu da će EU prihvatiti naše zahtjeve i već na sljedećem sastanku očekujem da završimo pregovore", rekao je Hamdo Tinjak, šef Pregovaračkog tima BiH o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ističući da točan datum novog sastanka nije dogovoren.

Kopirati
Drag cursor here to close