Odluka Vijeća ministara

BiH: Pooštrava se kontrola uvoza oraha, lješnjaka, kikirikija...

Gospodarstvo / Flash | 29. 09. 2016. u 06:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH podržalo je prijedlog protokola za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva između BiH i Ruske Federacije prilikom međusobnih isporuka proizvoda visokog fitosanitarnog rizika.

Na ovaj način otklanjaju se smetnje za nastavak suradnje kako bi se omogućio daljnji izvoza voća, povrća i drugih proizvoda biljnog podrijetla iz BiH u Rusku Federaciju. Protokolom je definirano da će pošiljke biljnog podrijetla visokog fitosanitarnog rizika iz BiH za Rusku Federaciju sadržavati etiketu na pakiranju na kojoj će biti naznačen proizvođač i izvoznik.

Utvrđen je prijedlog za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o socijalnom osiguranju između BiH i Kanade, koji će omogućiti povezivanje staža osiguranja ostvarenog u obje države, piše Vecernji.ba.

Prema neslužbenim procjenama, oko 60.000 bh. građana koji žive u Kanadi ne mogu ostvariti prava iz oblasti socijalnog osiguranja, odnosno prava iz mirovinsko-invalidskog osiguranja zbog nepostojanja ovog sporazuma.

Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane donesena je odluka o uvođenju posebnih uvjeta kojima se uređuje uvoz neke hrane i hrane za životinje iz određenih zemalja zbog rizika od kontaminiranosti aflatoksinima. Pooštravaju se kontrole za uvoz određenih vrsta orašastih plodova. Posebni uvjeti uvoza odnose se na orahe iz Brazila, kikiriki iz Kine, Egipta, Indije, Gane i Brazila, te suhe smokve, lješnjake, pistacije i ulje lješnjaka iz Turske, kao i muškatne oraščiće iz Indonezije i Indije.

Posebni uvjeti vrijedit će i za uvoz hrane za životinje dobivene preradom ovih namirnica ako su zastupljene u količini većoj od 20%. Tako će svaka pošiljka ove hrane koja ulazi u BiH sadržavati rezultate uzorkovanja i analize koje su provela nadležna tijela države podrijetla ili države iz koje je pošiljka otpremljena, ako to nije država podrijetla, kako bi se provjerila usuglašenost s bh. propisima o maksimalno dopuštenim količinima aflatoksina.

Kopirati
Drag cursor here to close