Najmanji prihodi

BiH podbacila u građevinskom i energetskom sektoru

Gospodarstvo / Flash | 29. 03. 2015. u 16:25 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska bonitetna kuća Bisnode je za konferenciju Biznis plus koja se jučer održala u Beogradu napravila je regionalnu analizu građevinarske i energetske djelatnosti na tržištima BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Prema toj analizi, najveći prihodi u građevinarstvu ostvareni su u Hrvatskoj i iznosili su 5,37 milijardi eura ili 6,9 posto svih prihoda hrvatske ekonomije, dok su najmanji bili u BiH - 1,54 milijarde eura, odnosno 4,6 posto svih prihoda ekonomije BiH.

Podbačaj građevine

Međutim, kako piše Oslobođenje, ako se usporedi rast prihoda u 2013. naspram 2011., uočeno je da su prihodi rasli samo u BiH, a pali u svim ostalim državama. Tako je građevinarstvo u 2013. u BiH iskazalo dobit od 65,3 milijuna eura, dok je najveći gubitak imala Hrvatska od 242,3 milijuna eura, stoji u analizi Bisnodea, gdje se naglašava kako su građevinske tvrtke ispodprosječno uspješna u svim analiziranim državama.

Kada je u pitanju energetska djelatnost, analiza je pokazala da su najveći prihodi bili u Sloveniji, i to 5,98 milijardi eura ili 7,4 posto svih prihoda slovenske ekonomije, a najmanji opet u BiH - 1,61 milijardu eura, što predstavlja 7,1 posto svih prihoda ekonomije BiH. "Ako usporedimo rast prihoda u 2013. naspram 2011. godine, vidimo da su prihodi porasli u Sloveniji, Hrvatskoj i u BiH, a pali u Srbiji. Energetika je u svim državama iskazala dobit u 2013, a najviše u Hrvatskoj - 296,8 milijuna eura", kažu u Bisnodu nakon završene analize.

Natprosječno uspješni

Prema analizi, energetske kompanije u svim državama natprosječno su uspješna, a prema financijskoj ocjeni, koja ocjenjuje kvalitetu poduzeća po pitanju likvidnosti i profitabilnosti za 2013. godinu, pokazalo se da najbolju financijsku ocjenu ima energetika u Sloveniji, a najgoru energetika Hrvatske i BiH. Sve države imaju natprosječnu financijsku ocjenu, izuzev BiH, gdje je ocjena ispod prosjeka tamošnje ekonomije, navodi se u analizi. Ocjena likvidnosti koja ukazuje na vjerojatnost blokade duže od 60 dana za najmanje jedan bankovni račun poduzeća u narednoj godini pokazala je da se najmanja vjerojatnost blokade očekuje u Hrvatskoj i Sloveniji. Također, Bisnode je napravio i analizu indeksa plaćanja koji pokazuje procijenjene navike plaćanja kompanija koji je ukazao da energetske tvrtke iz Slovenije i Hrvatske plaćaju u roku i bolje nego što je prosjek ekonomije, dok srpske kompanije kasne između 30 i 60 dana i plaćaju lošije od prosjeka srpskog gospodarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close