Prilagodba

BiH neizravne poreze ubire na europski način

Gospodarstvo / Flash | 28. 01. 2015. u 21:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Uprave za neizravno oprezivanje (UNO) BiH Miro Džakula izjavio je danas da ta uprava nastoji implementirati standarde i procedure primjerene europskoj praksi.

Jedan od projekata koji je pomogao UNO na tom putu je Twinning projekt “Dalje usklađivanje carina i oporezivanja sa praksama i zakonodavstvom EU”.

Džakula je podsjetio da je taj projekt pripremljen tako da unaprijedi cjelokupno zakonodavstvo i procedure u oblasti neizravnih poreza u BiH i uskladi ih s zakonima u Europskoj uniji i njenim zemljama članicama, te da osnaži institucionalne i administrativne kapacitete UNO BiH.

Projekt je vrijedan 2.000.000 eura, podsjetio je Džakula u izjavi novinarima u Banjoj Luci na svečanosti povodom završetka ovog dvogodišnjeg projekta.

On je podsjetio da je projekt utjecao na skoro sve oblasti neizravnog oporezivanja, kao i implementaciju obaveza UNO BiH koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i multilateralnih/bilateralnih sporazuma, što će dovesti do dalje harmonizacije s carinskim i poreznim sustavima EU.

Istakao je i da tijekom implementacije ovog projekta pripremljen novi Zakon o carini i da je trenutno u proceduri u Parlamentarnoj skupštini BiH radi konačnog usvajanja.

Taj zakonski akt je usklađen s europskom legislativom, i omogućit će, kaže, mnogo jednostavniju proceduru carinjenja.

Po riječima Borisa Kastelica, stalnog predstavnik Twinning projekta u UNO, tijekom realizacije ovog projekta je pripremljen i nacrt novog Zakona o PDV, koji je usklađen s relevantnom Direktivom EU o sustavu PDV u EU.

Prilikom pripremanja i usklađivanja Zakona predstavljena je i najnovija sudska praksa EU u oblasti PDV.

Između ostalog, pripremljene su i najvažnije napomene koje trebaju biti uključene u novi Pravilnik o primjeni Zakona o PDV.

Također, pripremljene su i sve zakonske odredbe i operativna uputstva za implementaciju statusa ovlaštenog gospodarskog subjekta (AEO) u BiH te održane obuke za carinske službenike UNO BiH na terenu.

Status AEO će gospodarskim subjektima iz BiH omogućiti da budu prepoznati kao pouzdani partneri u međunarodnom lancu nabavke i dodatno će pojednostaviti i ubrzati njihove carinske postupke.

I rukovoditelj Twinning projekta iz Austrije Gerhard Ebinger istakao je da će sva usuglašavanja bh.zakona s europskom legislativom u ovom projektu olakšati poslovanje i trgovanje s EU, ali i ostalim zemljama.

Inače, ovaj projekt je u UNO započeo u siječnju 2013. godine i sastojao se od 11 komponenti u oblasti neizravnog oporezivanja.

Projekt je nastavak EU podrške daljnjem razvoju sektora neizravnih poreza i carina u usklađivanju zakonskih propisa u BiH iz oblasti carina, PDV-a i trošarina s propisima i direktivama EU.

Europska unija je financirala projekt u iznosu od dva milijuna eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2011), a provodila Agencija za europske integracije i ekonomski razvoj (AEI), u okviru Saveznog ministarstva financija Austrije, u suradnji sa Ministarstvom financija Slovenije - Financijska uprava Republike Slovenije.

Kopirati
Drag cursor here to close