Trgovinski odnosi

BiH neće uvesti ekonomske sankcije Rusiji

Gospodarstvo / Flash | 08. 08. 2014. u 08:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok su srpski predstavnici prisutni u zajedničkim organima, BiH neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji, rekao je Boris Tučić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kako je pojasnio, BiH je privržena razvijanju trgovinskih odnosa sa svim zemljama, uključujući Rusiju, zemlje CEFTA, i EU, u kojoj je u tijeku prilagođavanje strogim pravilima za robu biljnog i životinjskog porijekla iz BiH, pišu Nezavisne novine.

''Prioritet Bosne i Hercegovine u energetici osiguranje dodatnih ruskih investicija u energetski sektor u vezi sa "Južnim tokom", odnosno njegovim krakom kroz RS. Sad se vode razgovori kako bi došlo do zaključenja tih sporazuma. U narednih mjesec dana ćemo definirati odgovarajuće modalitete kako bi i BiH zaključila taj sporazum", rekao je Tučić.

BiH ne može izvoziti u Rusiju

Iako će sada nastati eventualna eventualna praznina u uvozu voća i drugih prehrambenih proizvoda u Rusiju zbog sankcija koje su SAD i EU uvele prema toj zemlji zbog miješanja u ukrajinski sukob, Tučić je pojasnio kako BiH to neće moći iskoristiti zato što nema zaključen sporazum o slobodnoj trgovini. Sancije bi eventualno po njegovim riječima mogla iskoristiti Srbija, koja ima zaključen sporazum sa Ruskom Federacijom o slobodnoj trgovini, te samim tim ima širi prostor nego BiH.

''Male šanse da BiH zaključi sličan sporazum sa Rusijom zbog neizmirenih dugovanja BiH prema Rusiji, mahom za neplaćeni plin i predratna dugovanja. Koliko sam ja upoznat, dok se ta pitanja ne riješe nema velikog prostora za zaključenje sporazuma, tako da nas ovo nadmudrivanje u vezi s Ukrajinom u suštini previše ne dotiče", naveo je on, no čak i da se taj sporazum potpiše, Tučić misli kako BiH ima veoma male količine roba, a zbog poplava ionako mršavi prihodi dodatno su opali.

BiH ne može proizvesti dovoljno da izvozi u Rusiju

"Kad je riječ o proizvodnji voća i povrća, ono što BiH proizvede za dva mjeseca ne bi bilo dovoljno ni za potrebe same Moskve za dva dana. Mi smo veoma mali u tom pogledu, a transport i čuvanje te robe su neisplativi. Kada se radi o robi životinjskog porijekla BiH ni tu nema velike šanse dijelom zbog rigoroznih procedura, a dijelom zbog problema transporta", rekao je.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, ukupan izvoz u Rusiju je u 2013. godini iznosio 57.262.001 marku, i povećan je za 2,18 posto u odnosu na 2012. godinu.

Najviše su se izvozili lijekove, u visini od 44,3 milijuna maraka, a ostalo se odnosi na automobilske dijelove, od 4,3 milijuna maraka, kemijske proizvode sa 3,3 milijuna i obuću od dva milijuna maraka.

Ukupan direktni uvoz iz Rusije je u 2013. godini iznosio 166.922.661 marku i smanjen je čak za trećinu u odnosu na 2012. godinu.

Prema tim podacima, najviše smo direktno uvozili naftni plin, i to 142,6 milijuna KM. 

Ukupan uvoz proizvoda porijeklom iz Rusije je u 2013. godini iznosio 1.508.952.000 maraka, a najvećim dijelom se odnosi na uvoz sirove nafte za preradu u Rafineriji nafte Brod.

Kopirati
Drag cursor here to close