Natjecanje na tržištu

BiH ne može ostvariti veliko tržišno sudjelovanje bez brendiranja

Gospodarstvo / Flash | 22. 02. 2017. u 14:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vanjskotrgovinska komora BiH, u suradnji sa Županijskom gospodarskom komorom Tuzla, a uz podršku Predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u BiH, u Tuzli je danas upriličila seminar 'Brendiranje i promocija - kako biti prepoznat na EU tržištu'.

Polaznici seminara imali su priliku bolje se upoznati o tržištu i razumijevanju tržišta, pozicioniranju brenda, razvoju i lansiranju brand mixa, piše Fena.

O spomenutim temama, kao predavač na seminaru govorila je Alma Nefić, koja je među vodećim EBRD lokalnim konsultantima za mala i srednja preduzeća u oblasti restrukturiranja poslovanja, s fokusom na upravljanje, prodaju i strategije brendiranja.

''Veoma je važno, natjecati se na europskim tržištima, a i na domaćem tržištu s europskim i svjetskim globalnim brandovima, odmaknuti se od koncepta da mi imamo dobar proizvod do koncepta da imamo poželjan brand'', smatra ona.

Mišljenja je da osim što je važno proizvesti samo dobar proizvod, važno je i definirati taj proizvod u glavi potrošača, odrediti koje su to vrijednosti koje potrošači smatraju da proizvod ima bolje od konkurentskih.

Investicije u brendiranje su dugoročne i na početku visoke, ali dugoročno se ne može ostvariti veliko tržišno sudjelovanje bez toga da potrošači imaju pozitivne asocijacije o vama u svojoj glavi, utvrdila je Nefić.

Istaknula je bh. brand Alma Ras, kao prepoznat, pouzdan i kvalitetan.

Direktor Fondacije Konrad Adenauer u BiH Karsten Dummel istaknuo je da ova fondacija ima devet ciljeva i tema kojima se bavi u BiH, a da je jedna od njih ekonomija, u okviru koje se organizuje ovaj seminar, piše Fena.

Tvrdi da su kompletni ciljevi ove fondacije usmjereni na to da pomognu BiH na putu k EU i ovaj seminar je jedan u nizu takvih seminara.

Po njegovim riječima od 170 seminara godišnje koje ova fondacija organizuje u BiH, od toga je 20 s ekonomskim temama poput privatizacije, podrške privatnom poduzetništvu, te još 10 u smislu pripreme bh. poduzetnika za 'uvjete EU'.

Predsjednik Županijske gospodarske komore Tuzla Nedret Kikanović smatra da bi BiH mogla postati prepoznatljiva po proizvodnji u drvnoj industriji i u tome kreirati brand, ocijenivši da su to proizvodi koji imaju tradiciju, prirodne resurse i ljude koji znaju raditi u toj oblasti.

Kopirati
Drag cursor here to close