Uvezli 124 miljuna

BiH najviše uvezla i izvezla mlijeka i pavlake

Gospodarstvo / Flash | 07. 12. 2014. u 14:20 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosnu i Hercegovinu je za 11 mjeseci ove godine uvezeno 42.158.701,40 kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda, u ukupnoj vrijednosti od 124.156.135,13 KM.

U istom razdoblju izvezeno je 52.808.609,97 kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda, u ukupnoj vrijednosti od 58.836.398,73 KM.

Naime, Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH objavila je na svojoj web stranici podatke o uvozu i izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Najviše se uvezlo mlijeka i pavlake, nekoncentriranih i bez dodatnog šećera ili drugih sladila, a zatim mlaćenice, kiselog mlijeka i pavlake, jogurta, kefira i ostalih fermentiranih mliječnih proizvoda.

Kada je u pitanju izvoz, prevladava mlijeko i pavlake, nekoncentrirane i bez dodanog šećera ili drugih sladila.

U ovoj godini više tih proizvoda se uvozilo u BiH nego u zadnja četiri mjeseca, dok je izvoz iz BiH najveći u listopadu i studenom ove godine.

Statistički podaci biti će redovno ažurirani na mjesečnom nivou, a njihovom objavom UNO je ispunila zaključke Vijeća ministara BiH, nakon sjednice posvećene stanju u oblasti mljekarstva u Bosni i Hercegovini.

''Precizni podaci će biti objavljivani u skladu za zahtjevom poljoprivrednih proizvođača u BiH, te zaključcima s posebne sjednice Vijeća ministara BiH, koje je zadužio UNO da redovno prikaže kompletan uvoz i izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda'', precizira se u priopćenju iz UNO.

Na ovaj način, smatraju javnost u Bosni i Hercegovini će biti pravovremeno i točno informirana, te neće postojati različiti podaci u javnosti.

Pregled je pripremljen po mjesecima u 2014. godini i po tarifnim brojevima Carinske tarife BiH u količinama i vrijednostima uvoza i izvoza.

Pored toga, Uprava za neizravno oporezivanje nastavlja provoditi pojačanu kontrolu uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH, te naknadnu carinsku kontrolu kod uvoznika ovih proizvoda po pitanju uvoznih cijena, količina i carinskog evidentiranja ove kategorije proizvoda.

Podaci o uvozu i izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda nalaze se na linku: http://www.new.uino.gov.ba/bs/clanci/STATISTIKA

Kopirati
Drag cursor here to close