Svjetlosna tehnologija

BiH može uštedjeti na žaruljama

Gospodarstvo / Flash | 21. 04. 2015. u 13:32 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Centra za za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti - Energis navode da upotrebom efikasnih svjetlosnih tehnologija Bosna i Hercegovina može uštediti značajna sredstva, ali i djelovati na smanjenje emisije ugljik-dioksida.

Po istraživanju Energisa u BiH je u upotrebi oko sedam milijuna klasičnih žarulja koje su vrlo neefikasne, jer 80 posto korištene energije bude potrošeno na toplotnu energiju, a samo 20 posto na osvjetljenje.

Navode da kompaktne fluorescentne žarulje svu energiju iskorištavaju za osvjetljenje, i pri tome štede 80 posto energije, dok sam dizajn tih žarulja omogućuje da traju i do 10 puta duže od klasičnih.

Također, ističu da javnu rasvjetu u BiH subvenciraju lokalne samouprave, te da takva rasvjeta u velikoj mjeri koristi neefikasne svjetlosne tehnologije poput klasičnih florescentnih i žarulja koje su bazirane na živinim plinovima.

Iz Energisa tvrde da vladajuća struktura u BiH nema dovoljno želje za preuzimanjem odgovornosti za energetsku efikasnost unutar različitih nivoa vlasti, kao i da organi vlasti raspolažu s vrlo malo znanja o upravljanju energetskim resursima.

Naglašavaju da se kao posljedica ekonomske krize u BiH javlja smanjivanje proračuna, i u takvoj situaciji ne vodi se računa o efikasnoj upotrebi energije, što je po njihovom mišljenju samo jedan od razloga zbog kojih je neophodno podizanje nivoa svijesti o energetskoj efikasnosti.

Preliminarna istraživanja pokazala su da troškovi javne rasvjete u općinama srednje veličine imaju dva do pet posto sudjelovanja u proračunu, a ukupni troškovi energije između pet i devet posto na godišnjem nivou. Iako mnoge općine imaju problem sa zatvaranjem priračunske konstrukcije, nisu prisutne inicijative u polju uštede energije.

Energis je uradio studiju o javnoj rasvjeti u pojedinim općinama Bosni i Hercegovini još 2010. u kojoj je obrađen problem javne rasvjete i njegovo rješenje u narednih nekoliko godina.

''Došli smo do rezultata da bi provedenim mjerama smanjili emisiju CO2 do 18.450 tona godišnje, te uštedili do 1,8 milijuna KM u promatranih 29 općina u BiH'', izjavio je direktor Energisa Hamid Mehinović.

Rezultati studije pokazali su da postoji veliki potencijal za uštedu u tom polju i da je potrebno početi misliti na budućnost i voditi se dobrim praksama iz svijeta, priopćeno je iz Energisa.

Kopirati
Drag cursor here to close