umjesto zaduženja

BiH može spasiti samo tiskanje novca

Gospodarstvo / Flash | 26. 05. 2015. u 11:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dalje zaduživanje kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vodi Bosnu i Hercegovinu u financijsko ropstvo, kakvo danas ima Grčka'', upozorio je bivši federalni ministar financija i bivši dopredsjednik Vlade FBiH, Nikola Grabovac.

"Nitko se iz struktura vlasti danas se ne opredjeljuje da stvara prihode, nastoje samo da podignu kredite kako bi izmirili oaveze. Nakon ovog, uslijedit će još jedan kredit kod MMF-a i možda će to biti posljednji", rekao je Grabovac gostujući na TV1.

Ocjenjujući kako će četvrti korak biti zaustavljanje svih kredita MMF-a i traženje od države da proda i privatizira firme "na koje se oni usmjere", Grabovac je dodao da će BiH morati prodati domaće resurse kako bi vratila dug MMF-u.

Rješenje za izlazak iz ekonomske krize on vidi i bez pomoći MMF-a koji, kako kaže, isključivo spašava vlade a ne građane, i ističe kako je za to potrebna pomoć prijateljskih zemalja i dogovor ključnih domaćih političkih aktera.

Predlaže da BiH krene u tiskanje konvertibilne marke, jer je ta valuta 100 posto pokrivena devizama koje su čvrste i konvertibilne.

"Tvrdim kako je u ovom trenutku konvertibilna marka zdravija valuta nego američki dolar i euro", rekao je Grabovac, podsjećajući da su SAD bez pokrića tiskale više od 4.000 milijardi dolara, dok je EU donijela odluku da se bez pokrića tiska do 1.100 milijardi eura.

Grabovac je pojasnio kako je njegov prijedlog da BiH počne tiskati KM u ograničenoj svoti, negdje do 10-ak posto, da izazove inflaciju.

"U tom slučaju, zakonski se mora riješiti da je za kontrolu inflacije odgovorna Centralna banka BiH do 10 posto. Ako inflacija bude veća od 10 posto, kazneno će odgovarati rukovoditelji Centralne banke BiH", izjavio je za TV1 Grabovac, u čije je vrijeme, kada je bio ministar financija, FBiH bila je u suficitu.

Kaže da se to postiglo jer se Federacija tada okrenula energičnoj naplati svih vrsta poreza, carina i drugih davanja iz firmi, pa i od međunarodne zajednice, između ostalog, i OHR.

''U roku od manje od godinu dana, budžet napunili sa 100 posto iznosa i uvećali prihode za 250 milijuna KM", precizirao je.

No, ubrzo ga je OHR smijenio. "Tada sam dao izjavu da nam MMF iduće godine neće trebati, jer imamo dovoljno sredstava za financiranje iz proračuna", kaže Grabovac.

Tvrdi kako mu Svjetska banka i MMF "došli glave".

"Na njihovu inicijativu, a uz pomoć lokalnih izdajnika ili 'patriota', ja sam udaljen. I nije problem što sam udaljen kao pojedinac, nego je problem u tome što su zaustavljeni svi procesi stabilizacije proračuna, kao i makroekonomska vizija BiH", pojašnjava on.

Kopirati
Drag cursor here to close