Odluka

BiH može izvoziti meso na Kosovo

Gospodarstvo / Flash | 30. 10. 2014. u 14:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uklonjena je suspenzija uvoza proizvoda životinjskog porijekla iz BiH na područje Kosova, koju su jednostrano uvele kosovske institucije krajem kolovoza.

Na taj način omogućen je nastavak plasmana ove kategorije proizvoda iz BiH u carinsko područje samoproglašenog Kosova, priopćeno je danas iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Agencija za hranu i veterinarstvo Kosova obavijestila je o ukidanju suspenzije ovo ministarstvo i Ureda za veterinarstvo BiH.

Ministarstvo i Ureda za veterinarstvo BiH ističu kako je uvođenje suspenzivnih mjera od institucija Kosova bilo u potpunosti neosnovano i u koliziji sa suvremenim pravilima međunarodne trgovine, između ostalog sadržanim i u Sporazumu CEFTA 2006, čije su strane ugovornice i BiH i Kosovo.

Suspenzijom su kosovske institucije pričinile nenadoknadivu šteta ne samo izvoznicima iz BiH, već i cjelokupnoj mljekarskoj industriji u BiH, navodi se u priopćenju.

U okviru zakonom definiranih nadležnosti, Ministarstvo i Ureda za veterinarstvo BiH u prethodnom periodu poduzeli su set mjera i aktivnosti na unutarnjem, ali i vanjskom planu da bi suspenzivne mjere bile uklonjene u što kraćem vremenskom razdovlju, ističe se u priopćenju.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ured za veterinarstvo BiH izražavaju čvrsto opredjeljenje da u okviru nadležnih tijela CEFTA, te u budućim kontaktima s institucijama EU nastave da insistiraju na poštivanju trgovinskih pravila na koja su se ugovorno obvezali svi subjekti u regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close