Južni tok

BiH mora igrati po pravilima energetske zajednice

Gospodarstvo / Flash | 04. 02. 2014. u 08:55 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Europska unija očekuje da sve države europske Energetske zajednice pa tako i Bosna i Hercegovina poštuju obveze preuzete članstvom, a to se odnosi i na njihovo sudjelovanje u gradnji plinovoda "Južni tok" kojega kani realizirati ruski Gazprom", kazao je u ponedjeljak posebni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen u Banja Luci gdje je razgovarao s predsjednica vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović.

Ona je kazala kako vlasti tog entiteta neće odustati od ruskog projekta. Projektom plinovoda "Južni tok" predviđeno je da jedan njegov krak iz Srbije bude izgrađen i ka BiH.

Na tome inzistiraju vlasti RS-a uz ocjenu kako je riječ o projektu koji je strateški važan za taj entitet, a posebice za sjeverni dio koji trenutačno nema nikakvu opskrbu prirodnim plinom.

Vlasti Federacije BiH su pak suzdržane prema cijelom projektu i smatraju kako bi bilo važnije i racionalnije sjever zemlje povezati plinovodom od Zenice ka Bosanskom Brodu i Hrvatskoj, jer bi se tako smanjila sadašnja ovisnost o ruskom plinu koji se ka središnjem dijelu BiH doprema već postojećim plinovodom preko Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close