Najpoznatiji po ratu

BiH među najljepšim, ali i najneposjećenijim zemljama svijeta

Gospodarstvo / Flash | 22. 07. 2014. u 13:57 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U konkurenciji koju čini sedam najzanimljivijih i najljepših, ali najslabije posjećenih lokacija na planetu, BiH je zauzela prvu poziciju na listi, koju je sastavio australski informativni portal News.com.au, prenosi eKapija.com

''Ova mala zemlja u srcu Europe najpoznatija je po ratu koji se dogodio prije dva desetljeća, te je ostala jedna od najneistraženijih 'ljepotica'. Ta balkanska zemlja nudi oboje - i kulturna, ali i prirodna bogatstva, a živopisni gradovi poput Banjaluke i Mostara, kao i brojne planine, su nešto što svakako treba posjetiti'', savjetuje portal News.com.au.

Taj internet medij je izradio listu za turiste koji traže neobičnije, manje poznate destinacije i lokacije za svoja ljetovanja, a odmah iza BiH našao se Uzbekistan, kojeg prate Papua Nova Gvineja, Burundi, Sijera Leone, Salvador i Kolumbija.

Komentarajući ovu listu, Asja Hadžiefendić-Mešić, glasnogovornica Turističke udruge BiH, podsjeća da ovdje imamo splet više kultura, zbog kojih je ova država posebna.

''Sljedeća stvar kojom se možemo pohvaliti jeste izuzetno prirodno nasljeđe, koje je prilično očuvano, u izvornom obliku'', naglašava Hadžiefendić-Mešić.

Prema njezinim riječima, možemo se pohvaliti i izuzetnom gostoljubljivošću ljudi u BiH.

''Također, imamo i neobičan, možda čak i anakron način života u pojedinim dijelovima države, što je izuzetno zanimljivo turistima'', ocjenjuje ona, te dodaje da, međutim, postoje i problemi, koji se odražavaju na broj posjeta.

Kako pojašnjava, BiH ima negativan imidž, pa je, ističe, još od 1997. godine bilježen porast broja turista, sve do ove, kada je evidentan pad broja posjetitelja.

''Za pet mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje prethodne, zabilježeno je 7,3 posto manje noćenja, kako zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, tako i zbog političke situacije u BiH'', ističe Hadžiefendić-Mešić.

Dodaje da se najteže popravlja loš imidž, a turizam je, ističe, veoma osjetljiv i turisti vrlo brzo reagiraju na bilo koji negativan impuls koji dolazi iz neke sredine.

''Potrebno nam je više lijepe slike, ali i više sredstava za promociju. Neophodno je i razviti svijest o značaju turizma za gospodarski oporavak'', kaže Hadžiefendić-Mešić.

Obišao je Amir Hadžić, predsjednik Udruge hotelijera i restoratera BiH, između 40 i 50 država, a ova u kojoj mi živimo je, ističe on, posebna.

''To je moje skromno mišljenje. Mislim da je ovo posebna država, specifična po različitosti. A naše najveće bogatstvo su ljudi, koji su spremni na druženje i karakterizira ih gostoprimstvo, ljubaznost, susretljivost, kakva nigdje u svijetu ne postoji'', argumentira Hadžić.

Prema njegovim riječima, jedan od magneta je i skromna cijena u BiH, a što se posebno odnosi na hranu.

''Za nas kažu - tamo se dobro jede. Hrana je naš veoma važan brend'', ocijenio je Hadžić.

Da turizam može biti pokretač bh. gospodarstva, svjedoči i službeni podatak, prema kojem smo lani inkasirali rekordan prihod od turizma, od milijardu i 15,6 milijuna KM, što mnogi ocjenjuju kao fantastičan rezultat.

Kapacitete bh. turističkih atrakcija i ranije su prepoznali mnogi, tako da je lista portala News.com.au samo jedna od brojnih na kojima je BiH zauzela visoku poziciju.

Kopirati
Drag cursor here to close