BiH je kriva za kašnjenje isplate stare devizne štednje

Gospodarstvo / Flash | 26. 08. 2016. u 08:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Za kašnjenja u isplati deviznim štedišama iz BiH i Hercegovine odgovorna je Bosna i Hercegovina a ne Slovenija'', priopćilo je danas Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH pozivajući se na izjavu ministra vanjskih poslova Slovenije Karla Erjaveca, koji tvrdi da je uzrok kašnjenja u isplati što BiH nije ranije dozvolila pristup dokumentaciji Ljubljanske banke d.d. Ljubljana.

Prema izjavi Erjaveca, navodi Udruženje, Slovenija je već završila skeniranje dokumentacije arhiva nekadašnje Ljubljanske banke u Sarajevu i čeka dozvolu vlasti Republike Srpske za skeniranje arhiva banke u Banja Luci.

''Erjavec tvrdi da ukoliko se Sloveniji omogući pristup arhivu u Banja Luci do kraja kolovoza, prve isplate štedišama koje su dostavile kompletne zahtjeve i za koje postoje podaci u dobivenoj dokumentaciji, mogli bi se očekivati krajem ove godine. Ova tvrdnja ministra Erjaveca nije usuglašena sa službenim stavom Republike Slovenije vezano za početak obrade zahtjeva, prema kome će Sklad za nasljedstvo Republike Slovenije, prve obračune početi dostavljati 4,5 mjeseca nakon što ministar financija te zemlje objavi da je Slovenija dobila tražene podatke od BiH, a isplata dva mjeseca nakon toga ako informativni obračun bude odgovarao stvarnim potraživanjima, kako je to utvrđeno presudom Europskog suda u predmetu 'Ališić i drugi''', navodi Udruženje u priopćenju.

Dodaje dalje da je u više navrata, pozivajući se na Zakon o pristupu informacijama, tražilo od Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH informaciju i zapisnik o sadržajima dokumentacije za svakog štedišu, koju je BiH ustupila Sloveniji i na osnovu koje će Slovenija priznavati potraživanja.

''Radi se o osobnim podacima koji su morali biti dostupni štedišama u trenutku podnošenja zahtjeva za izvršenje presude 'Ališić'. Štediše Ljubljanske banke iz Bosne i Hercegovine nije zaštitila ni Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH - tvrde u Udruženju za zaštitu deviznih štediša, navodeći da "Sud BiH tužbu Udruženja protiv zaključka Agencije za zaštitu osobnih podataka drži otvorenim".

Udruženju je, kaže se u priopćenju, nepoznato što je Tužiteljstvo BiH poduzelo u zaštiti imovine štediša Ljubljanske banke d.d. Ljubljana s obzirom na to da "Slovenija svu odgovornost za nastalu i moguću štetu prebacuje na nadležne u BiH".

Kopirati
Drag cursor here to close