štitimo svoje

BiH ima tajni plan za mlijeko

Gospodarstvo / Flash | 04. 09. 2015. u 14:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mlijeko iz BiH je iste ili više kvaliteta nego mlijeko iz Hrvatske i mi imamo, kao i oni, pravo da štitimo svoje'', izjavio je danas u Banjoj Luci ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, nakon razgovora s ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH Stevom Mirjanićem i Šemsudinom Dedićem.

Resorni ministri su dogovorili da će intenzivirati aktivnosti koje se odnose na uklanjanje zabrane izvoza mlijeka iz BiH u Evuropsku uniju te od narednih razgovora u Bruxellesu očekuju pozitivan odgovor za BiH, a ukoliko do toga ne dođe imaju spreman odgovor, o kojem za sada ne žele da govore.

''Mi znamo koje će to biti mjere, ali nećemo to sada priopćiti. Apsolutno smo uvjereni u pozitivan ishod'', rekao je Šarović. Rečeno je i da je i dalje apsolutni prioritet osiguranje uvjeta za izvoz mlijeka, te u tom smislu ispunjavanje svih točaka Akcijskog plana uključujući i podizanje nivoa spremnosti domaćih farmi, kvaliteta mlijeka i spremnosti domaćih mljekara na ispunjavanju zahtjeva.

I ministar Dedić je dodao da se očekuje pozitivno rješenje za izvoz mlijeka iz četiri bh. mljekare u EU, a pozivaju i građane da kupuju domaće mlijeko. Stevo Mirjanić je još dodao da treba poduzeti unutrašnje mjere za stvaranje uvjeta da veći broj farmi može da izvozi mlijeko, za što je presudna kvaliteta proizvoda te obilježavanje životinja.

Na sastanku u Banjoj Luci ministri su se također usuglasili o pokretanju inicijative Vijeću ministara i poduzimanja svih aktivnosti na donošenju Odluke o odobravanju sredstava za regresiranje dizel goriva za sve poljoprivredne proizvođače u BiH.

Postignut je dogovor i o drugim važnim pitanjima kao što su izmjene i dopune zakona iz oblasti poljoprivrede, veterine i hrane, izradi strateških planova iz oblasti poljoprivrede i drugo.

Ministar Šarović je danas komentirao i uvjete aerodroma u BiH za kargo promet i izvoz mesa u Tursku, ističući da su zasad uvjete ispunili aerodromi u Banjoj Luci i Sarajevu te da svaki aerodrom ima pravo da traži dozvolu za izvoz i, ukoliko ispuni uvjete, može da izvozi.

''Je li vi mislite da ne vodim računa o tome da banjalučki aerodrom ima dovoljno posla? Nemojte da sumnjate u to da neću voditi računa o tome'', dodao je Šarović komentirajući neke navode predstavnika vlasti u RS-u o tom pitanju.

Kopirati
Drag cursor here to close