Neravnopravan položaj

BiH ima najmanji postotak radno aktivnih žena u jugoistočnoj Europi

Gospodarstvo / Flash | 27. 05. 2015. u 10:54 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Više od 50 posto populacije u BiH čine žene, ali od toga samo je 32 posto žena radno aktivno'', istaknuo je direktor Odjela za demokratizaciju Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Jaidev Singh povodom prezentacije Priručnika o rodno odgovornom budžetiranju, koja je održana danas u Sarajevu.

Upozorio je da je to najmanji postotak u jugoistočnoj Europi, a to je, kaže, jako frustrirajuće, kao i činjenica da je 47 posto žena u BiH bilo žrtva nasilja u obitelji.

Naglasio je da je BiH ipak napravila značajan napredak u promociji i implementaciji u oblasti spolne ravnopravnosti, naročito u godinama nakon rata te da ima dobar zakonodavni i institucionalni okvir u tom pogledu.

Međutim, mišljenja je da se još puno toga treba uraditi da bi žene imale jednaka prava u BiH.

Predsjedavajući Povjerenstva za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Isaković naglasio je da se dio populacije koju čine žene mora dovesti u ravnopravan položaj te da će nastojati to uraditi i kroz ovaj priručnik.

Priručnik je, pojasnio je, namijenjen zakonodavnim i izvršnim vlastima u BiH, kao i svima koji sudjeluju u pravljenju proračuna.

Istaknuo je, međutim, da Priručnik neće imati poruku niti će ostvariti svoju svrhu ako se prethodno ne napravi analiza proračuna da bi se sredstva raspodijelila na pravi način te je zaključio da je neophodno napraviti hitne i radikalne promjene u sastavu proračuna.

Članica Odbora za ekonomsku i financijsku politiku Parlamenta Federacije BiH (FBiH) Jasmina Zubić kazala je da je važno promijeniti stereotipe ponašanja posebno kada je u pitanju donošenje proračuna, jer proračunske stavke se već godinama samo prepisuju.

S tim u vezi, zaključila je da je vrijeme da ovakve vrste priručnika počnu koristiti svi donositelji odluka, jer je to osnovni alat koji će poslužiti za transparentniju i pravedniju raspodjelu sredstava proračuna.

Autorica Priručnika je Dženita Hrelja -Hasečić, a njegovu izradu podržali su Agencija za ravnopravnost spolova u BiH, Gender centar FBiH te predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti i nevladinih organizacija.

Priručnik je predstavljen u okviru projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH (SGIP) koji financira USAID.

Kopirati
Drag cursor here to close