investicije

BiH i zemlje regije moraju objaviti rat 'sivoj ekonomiji'

Gospodarstvo / Flash | 28. 04. 2015. u 08:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je jutros u Sarajevu da zemlje regije moraju objaviti rat "sivoj ekonomiji" koja čini oko 30 posto gospodarskih aktivnosti u tim zemljama. Otvarajući regionalnu konferenciju "Borba protiv sive ekonomije: preduvjet za investicije u Jugoistočnoj Europi", Zvizdić je rekao da ta borba nije posao jedne institucije ili pojedinca već svih nas.

Istaknuo je da ta pojava ekonomije zemalja regije čini ranjivim a proračune nestabilnim, te da taj problem mora biti riješen kao preduvjet za smanjenje nezaposlenosti i zavisnosti od kreditnog financiranja. Zvizdić je rekao da Bosna i Hercegovina mora hitno izraditi nacionalni plan za borbu protiv "sive ekonomije", kao i da će Vijeće ministara biti predano borbi protiv te pojave u čemu očekuju podršku privrednika, javnosti i međunarodnih institucija.

Generalni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Goran Svilanović naglasio je da je "siva ekonomija" jedna od najvećih prepreka stranim investicijama i ako na vrijeme ne bude iskorijenjena riskiramo da postane normalna pojava. Na konferenciji će predstavnici vlada zemalja regije i predstavnici investitora raspravljati o načinima i sredstvima za borbu protiv sive ekonomije.

Planirano je da konferencija bude završena potpisivanjem Ugovora o međusobnim regionalnim prioritetima, te s planom narednih koraka i konkretnih aktivnosti koje će biti provođene tijekom naredne godine. Konferenciju, čiji je pokrovitelj Vijeće ministara BiH, organiziraju Tajništvo Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) i Vijeće stranih investitora BiH (FICBiH).

Kopirati
Drag cursor here to close