Maraka, maraka

BiH dužna 10,4 milijarde KM

Gospodarstvo / Flash | 02. 09. 2014. u 13:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je na dan 31. prosinca 2013. godine zadužena oko 10,4 milijarde KM, od čega je 71 posto vanjskog duga, stoji u informaciji koju je danas podržalo Povjerenstvo za proračun i financije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Prema Izvještaju, najveća zaduženja su prema međunarodnim financijskim institucijama kao što su Svjetska banka i Europska investicijska banka.

Kako je priopćeno nakon sjednice spomenutog Povjerenstva, Vijeće ministara BiH trebalo bi izaći s konkretnim prijedlozima o smanjenju posebno vanjskog duga kako bi BiH mogla krenuti k ekonomskom oporavku.

Inače, Povjerenstvo za proračun i financije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrala je na današnjoj sjednici i usvojila Zbirno mišljenje o revizorskim izvještajima financijskog poslovanja institucija BiH za 2013. te su definirali više zaključaka koji će biti proslijeđeni Zastupničkom domu PSBiH.

Na sjednici je istaknuto da je u posljednje četiri godine napravljen napredak kada je u pitanju rad Ureda za reviziju, ali i financijska odgovornost bh. institucija jer ove godine ni jedna od njih nije dobila negativno mišljenje Ureda za reviziju čime se ide k cilju efikasnijeg trošenja javnog novca.

Član Povjerenstva Anto Domazet (SDP BiH) smatra kako je napravljen napredak u javnom izjašnjavanju jer su iznesene konkretne mjere i nalozi Ureda, ali u pogledu sankcioniranja ne može se biti zadovoljan.

Član Povjerenstva Salko Sokolović (SDA) na sjednici je podsjetio da je obveza svih bh. institucija da imaju planove prema kojima će raditi, ali da čak 68 od 72 bh. institucije nema planove te smatra da bi to posebno trebalo naglasiti.

Niko Lozančić (HDZ BiH) napomenuo je da također da se može konstatirati napredak u radu i financijskom poslovanju bh. institucija.

Jedan od zaključaka je da Zastupnički dom zaduži 43 institucije BiH čije je financijsko poslovanje u 2013. godini ocijenjeno revizorskim "pozitivnim mišljenjem s isticanjem predmeta" da poduzmu sve potrebne mjere iz nadležnosti svake institucije pojedinačno kako bi se izbjegle daljnje posljedice problema u poslovanju.

''Zastupnički dom zadužuje Vijeće ministara BiH da u najkraćem roku pokrene procedure za zajedničke nabavke kako bi se smanjio rizik od ponavljanja istih grešaka na pojedinačnoj razini. Zajedničke nabavke trebaju osigurati uštede zbog okrupnjavanja zahtjeva'', jedan je od definiranih zaključaka Povjerenstva.

Kopirati
Drag cursor here to close