Šarović

BiH će uskoro odgovoriti EU u s vezi s izvozom mlijeka

Gospodarstvo / Flash | 10. 04. 2015. u 06:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija Ureda za hranu i veterinarstvo Europske unije (FVO) dobit će jasan odgovor do 12. travnja, a možda čak i sutra, da je BiH spremna da uspostavi centralno odgovorno tijelo u zemlji, koje će jamčiti kvalitetu mlijeka koji se traži u zemljama Europske unije - izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Sarajevu.

Osim toga, kako je priopćio, u odgovoru će biti navedeno da će biti izmijenjeni ključni zakoni na razini BiH i to u prvenstveno Zakon o veterinarstvu u odredbama koji se tiču međunarodne trgovine te Zakon o poljoprivredi i Zakon o hrani. Šarović je izrazio nadu da će nakon zaprimanja odgovora FVO misija konstatirati da naša zemlja ima sistem, koji jamči kvalitetu mlijeka koji traži Europska unija.

''Poslije toga će tražiti da se sve što smo dostavili u odgovoru implementira kroz zakonodavstvo kako bi mogla doći u BiH i utvrditi da smo zemlja koja je uklonila nedostatke'', pojašnjava Šarović.

Potvrdio je da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uključiti sve resurse da se to riješi, a najprije da se ispune dva preostala uvjeta za izvoz mlijeka - sistem službenih kontrola to jest uspostava centralnog kontrolnog tijela i kvaliteta sirovog mlijeka.

''Ukoliko se riješi pitanje izvoza mlijeka u EU, onda su BiH otvorena vrata i za rješavanje izvoza mesa i mesnih prerađevina, jaja, mesa peradi. Kvalitetasirovog mlijeka ne odgovara standardima EU te se traži da se eliminiraju one farme koje tu kvalitetu nemaju a one koje imaju da dobiju zeleno svijetlo'', rekao je Šarović. Najavio je da će za nekoliko tjedana biti službeno da BiH nije više na listi zemalja iz koje se ne može izvoziti krompir.

U budućem radu prioritetno će se, kako naglašava, posvetiti uklanjanju prepreka za punopravno članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, implementaciji evropske agende, provedbi aktivnosti u pravcu poboljšanja i podrške domaće proizvodnje kroz nekoliko zakonskih projekata, te i na uklanjanju necarinskih barijera.

''Čvrsto sam opredijeljen da podržimo nekoliko grana industrije posebno izvozno orijentirana poduzeća i firme iz BiH bez obzira gdje su locirane. Također, ponovo ću pokušati aktivirati priču o plavom dizelu, u čemu nisam uspio prije dvije godine'', poručio je Šarović na pres-konferenciji u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close