Nagađanja

BiH će idući tjedan moći početi izvoziti mlijeko u EU?

Gospodarstvo / Flash | 01. 09. 2015. u 14:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba izrazio je zadovoljstvo ishodom današnjeg sastanka s europskim partnerima u Briselu i nada se da bi sredinom idući tjedan, nakon sastanka nadležnog europskog odbora, mogli biti riješeni problemi u vezi s izvozom mlijeka iz BiH u EU.

''Veoma smo zadovoljni današnjim sastankom i nadamo se da će sredinom idućeg tjedna BiH biti vraćena na listu odobrenih zemalja za izvoz mlijeka u EU'', kazao je Kalaba za Fenu.

Naveo je da su partneri u Europskoj komisiji izuzetno korektni i da također žele da se sve to završi što prije.

''U tom smislu su nas obavijestili da su učinili sve da se sastanak nadležnog europskog odbora, koji je trebao biti održan 16. rujna, održi ranije, odnosno sredinom idućeg tjedna. Na sastanku tog odbora odluka se donosi prostom većinom i niko nema pravo veta'', pojasnio je Kalaba.

Kalaba je kazao da se nada da će ishod tog sastanka 9. ili 10. rujna biti pozitivan za BiH jer neće biti potrebno objavljivati tu odluku nego će se po automatizmu vratiti ranije odobrena lista mljekara u BiH koji mogu izvoziti svoje proizvode u EU.

Osim Kalabe u delegaciji je bio i pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković.

Kalaba je prošli tjedan uložio protestnu notu Delegaciji Europske komisije u BiH povodom odluke o obustavi izvoza mlijeka iz BiH u EU, te tada najavio da će zatražiti sastanak u Bruxellesu da bismo dobili objašnjenje zašto i pod kojim okolnostima je povučena ranije odobrena lista mljekara u BiH koji mogu izvoziti na područje EU.

Kopirati
Drag cursor here to close